ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtidens melodi – sjungande papper

Ola Jacobsen · 12 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Om man rör vid cd-omslaget spelas musiken upp. 

Om man rör vid cd-omslaget spelas musiken upp. 


klar

Artikellänk är kopierad

MUSIK. Ett cd-ställ av papper som själv spelar upp musiken när någon trycker på skivomslaget låter som science fiction, men är verklighet i Sundsvall.

Bakom projektet står Hans-Erik Nilsson, professor i elektronikkonstruktion vid elektronikavdelningen på Mittuniversitetet i Sundsvall.Hans grupp har tagit fram en ny metod för att trycka elektronik på papper. I stället för halvledarpolymer, så kallat ledande bläck, använder Sundsvallsforskarna nanokolrör.– Vi har gjort ett papper med en halvledande fibermatta av kolnanorör. Det har tagit två år att få tekniken att hantera de höga frekvenser som krävs.

Forskarna försöker skapa nya användningsområden för papper, delvis på uppdrag av papperskoncernen SCA.– Med högtalarpapper med RFID kan du möta reklamen när du går i butiken, i stället för att jagas av den överallt. Då kan högtalarpapperet som sitter vid borrarna känna att du har en borrmaskin i korgen och säga åt dig ”köp mig också!” när du går förbi.

Både sensorer, RFID-taggar och högtalare trycks på papperet, förutom vanliga bilder och texter. – Men vi är intresserade av sensorfunktioner som kan uppleva en händelse, spara den och sedan kunna läsas av trådlöst med RFID. Det kan gälla påsar med blod i vården, fryst mat eller en stötkänslig elektronikprodukt.Det är fortfarande flera år kvar till dess att en produkt kan nå marknaden.– Allt vi har gjort är fortfarande hantverksmässigt. Man måste börja i det lilla. Nästa steg är att göra komponenter som kan göra logik, säger Hans-Erik Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro