ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtidens nya jobb

Kristian Borglund · 27 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Ulf Landegren är DNA-snickare, en yrkesroll som väntas växa drastiskt inom sjukvården, läkemedelsindustrin och bioteknikindustrin åren framöver.

Ulf Landegren är DNA-snickare, en yrkesroll som väntas växa drastiskt inom sjukvården, läkemedelsindustrin och bioteknikindustrin åren framöver. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Omvärldsbevakaren Bengt Wahlström har ur globala trender och trendsignaler vaskat fram några nya yrken på intåg.– Det är en del av utvecklingen att nya yrken uppstår. Samhället förändras ständigt, och i den förändringen uppstår nya behov -- och nya yrken.

De nya yrkena är direkt relaterade till utvecklingen i samhället.– Några av dem uppstår på grund av ny teknik, andra på grund av nya beteenden eller klimathotet.Inget av de listade yrkena väntas sysselsätta särskilt många, i alla fall inte tiotusentals människor i Sverige. Bengt Wahlström menar att det är något vi får vänja oss vid, att nya yrken på framtidens arbetsmarknad knyter till sig en begränsad mängd människor:– Dessutom blir det fler nivåer inom olika branscher. I stället för att exempelvis tala om  ”marknadsförare”, som är en väldigt bred yrkestitel, blir man specialist på vissa kompetenser, till exempel Twitter-kommunikation. Fler kommer att sätta en yrkestitel på sin specialitet, säger Bengt Wahlström.

Ulf Landegren, DNA-snickare och professor i molekylärmedicin på Uppsala Universitet är stolt över att ha hamnat på listan.– Det är väl så forskning ska vara? Det vi gör ska ligga i framkant.

Vilka egenskaper behöver man ha för att bli en bra DNA-snickare?– Det är inte så väsentligt stor skillnad från att vara en vanlig snickare. Man behöver kunna hantera olika verktyg, ha en känsla för material och ha en plan för hur man ska lägga upp byggandet. Man måste också vara villig att läsa mycket och gilla att ha kontakt med andra via internet.

Här är de nya jobben

DNA-snickareSom att snickra ihop hus -- fast på molekylnivå. Det svenska tillväxtföretaget Olink, som använder sig av DNA-snickeri, hamnar på Affärsvärldens lista över Sveriges 33 hetaste företag.TwitterspökskrivareTwitter blir ett allt viktigare instrument för företag, organisationer och politiker att bygga relationer med sina kunder, väljare och andra målgrupper.Behovet av professionella tvittrare som kan formulera sig kärnfullt, intresseväckande och empatiskt ökar. I USA är det relativt vanligt med spökskrivare.SolljusspecialistGenom att koncentrera solljus med hjälp av reflektorer kan både el och uppvärmning av vatten produceras. Förnyelsebar energi är en bransch som utvecklas mycket åren fram­över, och kommer att skapa många yrkesgrupper som hittills inte existerat.NanognuggareGenom att gnugga på en film med nanopartiklar kan friktion halveras, vilket på ett enkelt och billigt sätt ger bättre glid åt ytor som rör sig mot varandra. Applied Nano Surfaces är ett företag som sysslar med det här, och ligger trea på Affärsvärldens lista över snabbväxande företag.ElitutbildarePå Singularity University i USA ska gräddan av unga forskare ta sig de stora utmaningarna som bland annat fattigdom och hunger under ledning av nobelpristagare, företagsledare och entreprenörer. Är det starten på en ny trend där ”elitutbildare” leder kvalificerade personer att uppnå extraordinära resultat?BekräftareBekräftelse och berömmelse har på många håll blivit en lika stark drivkraft som ekonomisk ersättning. Detta märks på internet, där skickliga person­er delar med sig av sitt kunnande i utvecklingen av exempelvis företagsprodukter. Bekräftelse blir en så viktig ingrediens i denna att den utvecklas nytt yrke.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro