ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtidens smarta elnät skapas på KTH

Ola Jacobsen · 26 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Niklas Scott är självförsörjande på el med 40 kvadratmeter solceller på taket. Men för att kunna sälja sin överskotts­el behöver han koppla in sitt hus på ett smart elnät.

Niklas Scott är självförsörjande på el med 40 kvadratmeter solceller på taket. Men för att kunna sälja sin överskotts­el behöver han koppla in sitt hus på ett smart elnät. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

”Världens största innovationsfabrik” ska lanseras på KTH på fredag. EU:s satsning ska få universitet och näringsliv att skapa framtidens smarta nät.

På fredag lanseras vad KTH kallar världens största innovationsfabrik inom smarta elnät på KTH i Stockholm. Det är det delvis EU-finansierade projektet Innoenergy, som drivs av KTH och Uppsala universitet tillsammans med flera stora företag som ABB och Vattenfall. – Genom att bilda en strategisk allians mellan KTH, Uppsala universitet och näringslivet blir vi verkligen en spelare av europeiska mått, säger Ramon Wyss, samordnare för forskningsprojektet Innoenergy Sverige och vicerektor på KTH.– Det här är en väldigt intressant insats där forskning och innovation samverkar i industrikluster för att utveckla smarta nät för förnyelsebar energi, säger Sten Åfeldt, på Energimyndigheten, som stöttat den svenska ansökan.

Innoenergy är del av det nya Europeiska institutet för innovation och teknik, EIT:s, försök att matcha USA:s framgångar inom teknisk forskning och innovation.

Det handlar om att snabbt ta bra idéer till industrin. Men vad projektet ska innehålla är ännu så länge höljt i dunkel. Ramon Wyss avböjer att kommentera satsningen och hänvisar till lanseringsdagen 28 maj.

Men EU-finansierad verksamhet på KTH är väl inte hemlig?– Nej, men vi har kommit överens i konsortiet om att inte säga någonting förrän på fredag, säger Ramon Wyss.

En anledning till hemlighetsmakeriet är enligt personer med god insyn i Innoenergy att det in i det sista råder stor osäkerhet om vad projektet egentligen ska innehålla. – Det är bra att Sverige har lyckats få en bit av högen med EU-pengar, det har vi varit dåliga på hittills. Men ingen i projektet har en aning om vad de ska användas till, säger en person med god insyn i projektet till Metro Teknik.

EIT har fått en budget på omkring 3 miljarder kronor för 2010–2013. De ska, som Metro Teknik skrev om i januari, fördelas på tre områden: Hållbar energi, ICT och Miljöteknik.

Satsningen Innoenergy i Stockholm-Uppsala är ett av sex centra inom Hållbar energi. – Man provar det här sättet från EU:s sida, större projekt med mer pengar, men med en lägre finansieringsgrad, säger Christian Hansen, handläggare på Vinnovas internationella kansli i Bryssel.

Det kommer pågå i minst 7 år, med en möjlig förlängning till 15 år. – I höstas var det oklart vad Innoenergy var och vad man skulle göra. I dag vet de vad de ska göra, bara inte hur, säger Christian Hansen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro