ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtidens Stockholm

Hanna Göransson · 7 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
På Kulturhuset finns en 48 kvadratmeter stor modell över Stockholms stad. Byggprojekt är markerade i vitt – när det är färdigt får det rätt färg.

På Kulturhuset finns en 48 kvadratmeter stor modell över Stockholms stad. Byggprojekt är markerade i vitt – när det är färdigt får det rätt färg. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Vill du spana in Stock­holms framtid? På Kulturhuset finns en en modell över Stockholm stad. Här presenteras byggprojekt fram till 2030. – Vi spanar över Söder, säger Robert Munk­hammar, 20. Jag visade min kompis var jag jobbar. Nya lägenheter, trafik­lösningar och arbetsplatser lyser vitt på Stock­holms­modellen. Alla byggpro-jekt är målade i vitt och uppdateras kontinuerligt. Så fort ett projekt är färdigbyggt, får det färg.

Bakom idéen står Stock­holms bostadsförmedling. Modellbyggföretaget  Mitekgruppen har gjort modellen.

Den 48 kvadratmeter stora visionen är politik­ern Annika Billströms (S) initiativ. Hon ville kartlägga Stockholms byggprojekt.

Alla hus är målade för hand. Och det är just färgvalet på husen som genererar flest klagomål. – Vi var tvungna att begränsa husfägerna till ett tiotal, säger Martin Jonsson och folk hör av sig till oss om färgvalet på deras hus.

Det tog Martin Jonsson och hans kolleger på Mitekgruppen ett halvår att bygga modellen. Flygfoton över staden användes som utgångspunkt.

Med hjälv av knapp­tryckningar på en panel, kan besökarna rikta ljus på olika delar av stan. Vid panelen står Paul Menteus, 9. – Jag bara kollar, säger Paul, som spanar in framtidens Stockholm med sin låtsasmormor.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro