ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtidsbrotten: Bedrägerierna

Evelina Olsson · 29 Maj 2011
Uppdaterad 29 Maj 2011
Maria Everton fick en bluffaktura – nu vill hon varna andra företagare.

Maria Everton fick en bluffaktura – nu vill hon varna andra företagare.


Kraftig ökning av anmälda bedrägerier väntas de närmaste åren. Polisen: Det är rena rama vilda västern.

klar

Artikellänk är kopierad

Våldsbrotten blir fler. Sexualbrotten blir fler. Men mest ökar bedrägerierna. De lurar dig på Blocket, skickar bluffakturor och skimmar dina kort. Och i värsta fall kapar de din identitet. Bedragarna härjar i Sverige och fortsätter de i samma takt kan anmälningarna om bedrägeri komma att öka med hela 34 procent de närmaste tre åren. – Det är rena rama vilda västern, säger Harald Runge, chef på Malmöpolisens bedrägerienhet, som inte är förvånad över de dystra uppgifterna. Faktum är att anmälningar av alla typer av brott, bortsett från vissa stölder och trafikbrott, väntas att öka i framtiden, visar en rapport gjord av bland annat Polisen och Brottsförebyggande rådet. Siffrorna baseras på en statistisk framräkning. Förra året anmäldes det 111 818 bedrägeribrott i Sverige. Den siffran väntas stiga till 150 000 stycken år 2014. Bara i Malmö ligger det för närvarande 2000 anmälningar och väntar på utredning. Samtidigt kommer det in drygt 550 nya anmälningar, varje månad. Identitetsstölder och internetbaserade bedrägerier är de kategorierna som polisen ser allt mer utav. – Det sker en enorm nyrekrytering av ungdomar som hamnar i en kriminalitet som de sedan inte kan ta sig ur. Samhället måste strävja den här brottsligheten för det som sker nu är en skrämmande utveckling, säger Harald Runge och menar att skulden till stor del ligger på handeln. – Man säljer för lättvindligt och kollar inte upp identiteter. Att fakturera kunder i efterhand är rent ut sagt vansinningt, kräv att kunderna betalar direkt eller mot postförskott så slipper vi alla fall en del av de här brotten, säger han.

”Vi får flera samtal i veckan från sådana här blufföretag”

Företagaren Maria Everton i Billeberga i Skåne fick en faktura på 4900 kronor för en tjänst hon aldrig beställt. – Jag är så arg på mig själv, jag borde ha slängt på luren direkt, säger hon. Maria Everton hade precis tagit över Stenungsbageriet i Billeberga när hon fick ett telefonsamtal från ett företag som ville bekräfta hennes adressuppgifter. – Jag sa att adressen stämmer, men att vi inte är intresserade av deras tjänster. Tio dagar senare kom det en faktura och några dagar senare ett inkassokrav, berättar hon. Ärendet är nu polisanmält och Maria Everton vill varna andra företagare. – Vi får flera samtal i veckan från sådana här blufföretag som verkar ha riktat in sig just mot nystartade företag, vilket gör det hela ännu värre. 5000 kronor är mycket pengar för oss, vi jobbar hela tiden och räknar varendra krona för att få det att gå runt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro