ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtidsstrategen: Så ska du välja rätt utbildning

Gustaf Larsson · 11 Jun 2018
Uppdaterad 19 Jun 2018
"Lärarbristen är akut och kommer så att vara en lång tid framöver", säger Göran Krafft till Metro.

"Lärarbristen är akut och kommer så att vara en lång tid framöver", säger Göran Krafft till Metro. Foto: Privat/Unsplash


När man står inför att välja utbildning är det skönt att veta att det kommer att finnas jobb efter examen. Framtidsstrategen Göran Krafft menar att man måste bli kompis med den artificiella intelligensen. Robotarna kommer att bli en kollega i framtiden”, säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Det saknas folk i många branscher och områden. Det menar Göran Krafft, seniorkonsult och framtidsstrateg hos Kairos Futur.

Hur ska man tänka när man väljer utbildning?

– Jag tycker att man ska tänka på vad man själv brinner för och är intresserad av i första hand. Men om man är intresserad av arkeologi i Egypten kanske inte arbetsmarknaden är så stor. Arbetsförmedlingen har statistik över bristyrken och just nu, och många år framöver, finns det ett stort utbud i många olika branscher.

quotation startLärarbristen är akut och kommer så att vara en lång tid framöverquotation end

Göran Krafft lyfte först ämnet i avsnittet ”Framtidsyrken” i Utbildningspodden, som produceras av Nackademin. Om man har ”ett bra läshuvud”, säger Göran Krafft, kan man rikta in sig på universitets- och högskoleutbildningar som täcker många branscher, så som civilingenjör, ekonom eller kemist.

– Det finns många olika branscher som anställer flera olika och många skriker efter kompetens. Lärarbristen är akut och kommer så att vara en lång tid framöver, och även inom vården finns det stora behov av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, säger han.

Hälften av jobben blir automatiserade

Göran Krafft tror på att i framtiden kommer fler att läsa kortare utbildningar för att komma ut i arbetslivet snabbare.

– Genom våra studier om arbetslivet i framtiden ser vi att det blir mindre attraktivt att läsa långa, fluffiga utbildningar. Arbetslivet kommer att kräva mycket mer framöver, då kommer man också behöva omskola sig oftare i framtiden.

Om 20-30 år kommer hälften av alla jobb vara helt eller delvis automatiserade, menar han, vilket gör att man ska leta sig bort från de branscherna.

– Vi pratar inte bara ”enklare jobb”, utan även inom kunskapstjänstesektorn så som jurister, revisorer och läkare, som får konkurrens från robotar. Redan nu början folk få sparken för Wall Street eftersom de sätter in robotar, artificiell intelligens, som sköter deras jobb som finansanalytiker.

pil
Fakta om experten

Namn: Göran Krafft.

Gör: Seniorkonsult och framtidsstrateg hos Kairos Future.

Övrigt: Artikeln är inspirerad av Göran Kraffts medverkan i Utbildningspodden, som hjälper blivande och nuvarande studenter med studierelaterade frågor. Podden produceras av Nackademin och finns tillgänglig på Acast.

pil
Göran Kraffts bästa tips för ett framtidssäkert utbildningsval

1. Gå efter intresse– Utgå från vad man själv är intresserad och brinner för.

2. Informera dig– Ta reda på så mycket som möjligt. Kolla hur arbetsmarknaden ser ut framåt, Arbetsförmedlingen har uppgifter om arbetsmarknadens behov.

3. Praktisera – Alla passar inte för att läsa på högskola. Yrkesprogrammen är ofta ett bra alternativ och genom praktikplatser kan man lära sig jobbet på jobbet.

5. Bli kompis med AI– Robotarna kommer att bli din kollega i framtiden så lär dig att samarbeta med dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro