ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Från Barbieklubben till Företagarna

Josefin Michanek · 18 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Anna-Stina Nordmark Nilsson var som elvaåring med i den nationella Barbieklubben, som startades av Mona Sahlin. 

Anna-Stina Nordmark Nilsson var som elvaåring med i den nationella Barbieklubben, som startades av Mona Sahlin.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

UTMANING. Som elvaåring gick hon med i den nationella Barbieklubben, som startades av Mona Sahlin. Vid fyllda 51 väntar helt nya utmaningar för Företagarnas nya vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

– Jag vill få fler att ta språnget att starta eget, säger hon på rungande norrländska. Många unga har idéer och drömmer om att starta eget men skräms av blankettkrångel.

Vad vill du göra för dem?

– Det låter som en klyscha, men jag vill att det ska bli enklare, roligare och mer lönsamt att bli företagare.

Hur?

– Vi måste driva på så att regelverket luckras upp, och så måste ett trygghetssystem för egenföretagare utvecklas. Småföretagare måste våga skaffa barn och kunna ta in någon när de själva är borta.

Beskriv en sann entreprenör.

– Det kan egentligen vara vem som helst som inte räds svårigheter med att starta och driva företag, och som har känsla för hur man ska göra affärer.

Varför behöver Sverige fler entreprenörer?

– Alla politiker nämner att det är i småföretagen som det kommer att skapas nya jobb i framtiden. Nu är det upp till regeringen att visa att de menar allvar.

Startas det fler företag under den rådande högkonjunkturen?

– Det startas fler företag, men det blir inte fler företagare. De som redan driver företag startar fler.

Har du någon favorit bland unga svenska idésprutor?

– Det finns många drivna unga företagare. En tjej som verkligen drivit igenom sin grej är Filippa Knutsson, som startat ett framgångsrikt klädmärke. Hon har verkligen vågat och fortsatt att utvecklas.

Den nya regeringen har lovat att underlätta för företagare. Lever de upp till förväntningarna?

– Jag tycker att de har börjat bra och hoppas att de orkar vara uthålliga framöver. De passar fortfarande kring arbetsrätten, men jag hoppas att Sven Otto Littorin (arbetsmarknadsminister, red:s anm) bara är trög i starten.

Bara var femte företagare är kvinna. Hur kan de bli fler?

– Många kvinnor har affärsidéer och kunnande men är rädda för att dra i gång eftersom de vill känna trygghet för familjen. Därför måste vi jobba aktivt för ett bra trygghetssystem för företagare. Den här frågan vill jag driva benhårt.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro