ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Från ekorrsvans till g-keps – här är fem bilprylar vi minns

Klara Stefansson · 6 Maj 2018
Uppdaterad 6 Maj 2018

Foto: IBL


Har du också haft en liten blomvas på instrumentbrädan eller en jordgubbsdoftande doftgran dinglande vid backspegeln? Metro Motor ägnar sig åt nostalgi med hjälp av fordonsfanatikern Jan Kjerrulf – och listar fem bilprylar som kanske inte för bilen framåt, men gör den desto mer personlig.

klar

Artikellänk är kopierad

53-åriga Jan Kjerrulf bor i Boden och har fordonskulturen ”i blodet”, som han själv beskriver det. Bland annat är han med i föreningarna Motorentusiasterna i norr och Still alive, där han är med och arrangerar allt från bilutställningar till eventet Boden cruising. Med andra ord har han stenkoll på gamla klassiker som prytt bilen – på både in- och utsidan – under de senaste årtiondena. Är du redo för en nostalgisk åktur?

Ekorrsvans

”Kring 50- och 60-talet var det många raggare som dekorerade sina antenner med svansar i toppen, ekorrsvansar är kanske mest tillgängligt i flera delar av Sverige. Raggare var väldigt mån om sina fordon, och det var även ett sätt att signalera att man tillhörde kategorin ’motorburen ungdom’.”

Fotnot:Även rävsvans kan förekomma.

Gangsterkeps (”g-keps”)

”Gangsterkeps eller g-keps, som vi säger i Sverige, är en skärm som sitter ovanför vindrutan och som kan skydda mot solen. Äldre fordon, exempelvis de från 40- och 50-talet, hade ofta sådana – så som Volvo PV. G-kepsen är ofta i plexiglas och har blivit lite av en ny fluga i dag, men det praktiska syftet har fått ge vika för det rent estetiska.”

Doftgranen

”Jag är själv ingen doftgransfanatiker, och för mig hänger det mer ihop med epa-kulturen där tillverkaren Wunderbaum gjorde det till en kulturell klassiker. I Sverige hjälpte nog Ronny och Ragge till med att ge kultstatus åt den då redan populära prylen. Doftgranen fyller ju en funktion i vissa typer av fordon som kanske inte är så fräscha, men många sätter en ära bara i att ha så många som möjligt i bilen. En annan rolig kuriosa är att vissa bilar såldes med parfym, till exempel Cadillac Eldorado Brougham 1957-58 där en Lanvin-parfym följde med. Sjukt dyra parfymflaskor i dag!”

Fotnot:Enligt Wunderbaums hemsida började doftgranarna säljas i Sverige i början av 60-talet.

Blomvas

”Under 50-talet var det väldigt populärt att ha en liten blomvas i kristall, glas eller plast som man fäste på instrumentbrädan och hade färska blommor i – för att få det att lukta gott eller bara göra det lite ombonat och personligt. Ofta är bilar som små växthus med stora glasytor, så blommorna kan klara sig rätt bra där inne.”

Fuzzy dices

”Fluffiga tärningar, eller fuzzy dices, kommer ursprungligen från andra världskriget. Det var vanligt att piloter hade tärningar hängandes vid instrumentbrädan med sju synliga prickar ”lucky number seven”, som en lyckoamulett. Det togs sedan med in i bilarna, nu snackar vi tidigt 50-tal, och spreds med ungdomskulturen. Till en början var de inte i fluffigt material, det kom senare, och då utvecklades de även till att säljas i olika färger.”

klar

Artikellänk är kopierad

Klara Stefansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro