ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Från grekisk tragedi till fars

Josefin Svenberg · 4 Nov 2011
Uppdaterad 4 Nov 2011
Greklands premiärminister Giorgos Papandreou backade om folkomröstningen i går.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou backade om folkomröstningen i går. Foto: PANAGIOTIS TZAMAROS/Reuters


Flera tvära kast i Grekland i går. Papandreou: Folkomröstningen har aldrig varit ett självändamål”. Grekland i centrum när G20-mötet avslutas i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Om dagens Grekland skulle vara temat i ett antikt grekiskt drama hade genren tragedi förmodligen legat närmast till hands. Men efter de tvära kasten i handlingen börjar historien allt mer närma sig en fars. I går backade premiärminister Giorgos Papandreou plötsligt från sitt chockerande beslut i måndags; att det skulle bli en folkomröstning om EU:s stödpaket till landet. – Folkomröstningen har aldrig varit ett självändamål, sa Papandreou efter gårdagens krismöte med regeringen, uppger TT. Vändningen beror på att Ny Demokrati, Greklands största oppositionsparti, i går sa att de kan tänka sig att godkänna krispaketet. Villkoret är att ett nyval genomförs så snart som möjligt. Men Papandreou varnar för att ett nyval skulle kunna leda till att landets statskassa tar slut. Det var i går kväll fortfarande oklart om förtroendeomröstningen i parlamentet, som var planerad att genomföras i kväll, blir av. Grekland och eurokrisen präglar helt och hållet G 20-mötet i franska Cannes som avslutas i dag. Tysklands förbundskansler Angela Merkel. meddelade på en presskonferens att hon tänker hålla hårt i plånboken tills hon sett resultat, skriver TT.På fredagen blev planerna på att dra tillbaka folkomröstningen om räddningspaketet officella. Informationen gavs vid ett samtal med eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker, EU-kommissionären Olli Rehn och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble enligt ett uttalande från det grekiska finansdepartementet.

TRE GREKISKA FRÅGOR MED TVÄRA KAST

Räddningspaketet     För att rädda Grekland från en total ekonomisk kollaps tog EU och IMF förra veckan fram ett stödpaket som bland annat väntas minska den grekiska statsskulden med 100 miljarder euro. Men i Grekland blev paketet omtvistat och plötsligt kom premiärminister Papandreou med chockbeskedet att det blir en folkomröstning i frågan.Folkomröstningen     Natten till i går meddelade Papandreou att den planerade folkomröstningen om sparpaketet kunde ske den 4 eller 5 december. Men i går sa plötsligt högeroppositionen att de kunde tänka sig att godkänna krisuppgörelsen, på vissa villkor – vilket gjorde att Papandreou i princip ska ha dödförklarat omröstningen på regeringssammanträdet.Papandreous avgång     Efter utspelet om folkomröstning såg Papandreous sista dagar som premiärminister i går ut att vara lätträknade. ”Papandreou väntas inom en halvtimme erbjuda sig att avgå”, uppgav källor till BBC vid lunchtid. Men en stund senare kom oppositionens förhandlingsinvit, som såg ut att bli räddningen för premiärministern.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro