ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Från isolering till yogaklass: Så är det att sitta häktad

Simon Krona · 3 Jun 2017
Uppdaterad 3 Jun 2017

Under långa perioder är de inlåsta i självmordssäkrade celler. Men ibland kan de också få gå på yoga, spela tv-spel eller motionera. Metro fick en rundtur bakom de många låsta dörrarna i Kronobergshäktet i Stockholm där uppemot 123 brottsmisstänkta personer sitter häktade.

klar

Artikellänk är kopierad

Hon berättar att det just nu finns plats för 123 intagna på häktet, men att det efter en omfattande renovering kommer att utökas till 279 platser.

Vi går in i en cell. Handdukskrokarna är gjorda av gummi så att det inte ska gå att hänga sig i dem, förklarar Jennie von Alten. Vatten kommer från två hål i väggen – en för varmt och en för kallt vatten. En vanlig vattenkran skulle man kunna skada sig med, berättar hon.

I rummet finns också en säng, ett skrivbord, en pall och en tv.

– Om man har restriktioner och inte får titta på tv så plockar vi ut den, säger Jennie von Alten.

Om det finns risk för att den misstänkta försvårar utredningen kan åklagare besluta om restriktioner – att kontakten med omvärlden begränsas.

– Det kan ju bli så att man sitter isolerad 23 timmar om dygnet om man har restriktioner. Då är det extra viktigt att vi når dem med de aktiviteter vi erbjuder, för att bryta isoleringen.

De intagna har laglig rätt att vara utomhus i häktets rastgårdar en timme per dag. Utöver det erbjuder Kronobergshäktet aktiviteter såsom yoga, tv-spel och träning.

Hon visar upp ett litet träningsrum där det finns ett löpband och en träningscykel. På golvet står en stereo.

Jennie von Alten förklarar att även om man har restriktioner går det att få så kallad samsittning beviljad av åklagare. Då kan man få träna eller på något annat sätt umgås med en annan intagen.

Vad säger du till dem som tycker att ”vadå, varför ska vi vara så snälla mot de här”?

– Vårt uppdrag är ju inte att döma. Vårt uppdrag är att ta hand om de här personerna och det är den värdegrunden vi på Kriminalvården måste ha. Att försöka se bortom brottet och se människan, säger Jennie von Alten.

Se hela rundturen i Kronobergshäktet i videon ovan.

pil
Häktning

För att bli häktad krävs det normalt att det ska finnas sannolika skäl för att den misstänkte har begått ett brott som kan ge fängelse i minst ett år. Dessutom ska det finnas risk för att den misstänkte avviker, fortsätter att begå brott eller förstör brottsutredningen.

I Sverige finns det ingen maxgräns för hur länge man kan sitta i häkte. Om inte åklagaren väcker åtal inom två veckor måste en domstol ompröva beslutet om häktning. Då kan tiden i häktet förlängas om det finns skäl för det.

Källa: Källa: Rättegångsbalken

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro