ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Från kalkoner i USA till Kina till Sverige – härifrån kommer dina påskfjädrar

Linnéa Borgert · 6 Apr 2017
Uppdaterad 14 Apr 2017
I den svenska handeln är det vanligast att påskfjädrarna kommer från kalkonindustrin i USA.

I den svenska handeln är det vanligast att påskfjädrarna kommer från kalkonindustrin i USA. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/Anna Hållams/SCANPIX


Precis som föregående år uppmanar Djurens rätt kommuner och privatpersoner att skippa påskfjädrar. Metro har frågat affärerna, och deras leverantör, var deras fjädrar egentligen kommer ifrån.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har undersökt var Coops, Icas, Hemköps och City gross påskfjädrar kommer ifrån. Svaret vi fick från samtliga var att de kommer från kalkoner i USA och att fjädrarna är en biprodukt från slakt. Av ovannämnda butiker säger Hemköp och City gross att de får sina fjädrar från leverantören Hedlundgruppen. En googling visar att det samma gäller för Ica. Coop, säger att de har flera olika leverantörer.

Enligt Hedlundgruppens vd, Magnus Kristoferson, är företaget den absolut dominerande aktören när det kommer till påsk, inklusive fjädrar.

Skickas med båt till Kina

Han berättar att kalkonerna plockas på fjädrar efter slakt i USA. De tvättas, torkas, röks och skickas sedan vidare med båt till Kina. Där får de färg och ståltråd. Sedan skickas de vidare till Sverige.

– Den största bearbetningen av fjädrarna sker i Kina. Därför står det på förpackningen att de är därifrån, även om själva fjädrarna kommer från USA. Men ingen av fjädrarna kommer från Kina, säger Magnus Kristoferson.

Han säger att han är medveten om debatten, men att deras påskfjädrar inte plockas från levande kalkoner.

– De har fötts upp och slaktas på ett korrekt sätt, enligt direktiv från World organisation for animal health. Veterinärer från amerikanska jordbruksdepartementet intygar för varje sändning att uppfödarna följer direktiven.

Gör ni några egna kontroller?

– Vi har ju mycket verksamhet i Kina, och där har vi ett stort kvalitetsteam så där gör vi mycket inspektioner. I USA har vi inga egna kontroller, utan litar på amerikanska jordbruksdepartementet.

Klipper tår och näbbar

Moa Richter Hagert, pressansvarig för Djurens rätt, tycker att man inte borde stödja kalkonindustrin, även om fjädrarna plockas efter slakt.

– Kalkonerna i USA tå- och näbbklipps för att de inte ska hacka på varandra, eftersom de lever så pass trångt. De är också väldigt hårt avlade, de blir så tunga så de inte kan fortplanta sig själva. Det är en ganska brutal industri som de här fjädrarna kommer ifrån, säger hon.

Moa Richter Hagert på Djurens rätt anser att man borde välja bort påskfjädrar och pynta med någonting annat i stället. Foto: Djurens rätt
Moa Richter Hagert på Djurens rätt anser att man borde välja bort påskfjädrar och pynta med någonting annat i stället. Foto: Djurens rätt

Hittills finns 60 kommuner med på Djurens rätts lista över fjäderfria kommuner.

– Många har pyntat med tyllpynt eller tyg- eller plastband, och några kommuner har utlyst tävlingar kring påskpyntet. Så det finns egentligen inga begränsningar. Allt som är färggrant kan ju passa till påsken.

pil
Så svarar affärerna

Coop

Charlotta Åsell, pressekreterare:

– Våra påskfjädrar kommer från USA. Det är fjädrar som kommer från slaktade djur. På Thanksgiving så konsumeras det väldigt stora mängder kalkon och fjädrarna är restprodukt från den slakten. Vi har också polyesterfjädrar.

Har ni gjort ett medvetet val när det kommer till påskfjädrar?

– Ja, det är viktigt att det kommer från slaktade djur. Det är ju en restprodukt från slakt som redan sker.

Ica

Anders Axelsson, kvalitetschef:

– Det är en restprodukt från kalkoner i USA. En restprodukt från köttillverkningen.

Det har varit mycket diskussion kring påskfjädrar, har ni resonerat mycket kring det?

– Ja, det har vi gjort. Vi har alternativ, till exempel när vi säljer ris, säljer vi både med och utan fjädrar i. Så man kan pynta själv om man vill ha något annat i. Vi säljer också syntetiska fjädrar.

City Gross

Mikael Lagerwall, presschef:

– Vi har fjädrar från kalkoner som har slaktats i USA, sedan 2009. Det är från slaktade fåglar inför Thanksgiving. Vi har också fjädrar i plast och papper.

Hur har ni tänkt när ni har valt leverantör?

– Vi utgår ifrån kundnyttan, vad konsumenterna vill ha, och konsumenterna vill inte ha påskfjädrar som tas från levande fåglar. Det slutade vi med för längesedan, det kändes inte rätt helt enkelt.

Hemköp

Elin Jarl, pressansvarig:

– De kommer från USA, från kalkoner som slaktas inför Thanksgiving. De plockas självklart när kalkonenarna är slaktade. Sedan desinfekteras de och säljs till oss, genom vår leverantör.

Det har varit mycket diskussioner kring påskfjädrar, hur tänker ni kring det?

– Det har ju varit i flera år, frågan blir aktuell inför varje påsk. Sjävklart har vi kontrollerat att vi har fjädrar som inte plockas från levande fåglar. Vi värnar om djurrätten.

Har ni några syntetiska fjädrar?

– Nej, men det kan vara så att någon enskild handlare har köpt in syntetiska.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro