ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Från Kiruna till rymden – så skulle Sverige kunna skriva rymdhistoria

Natalie Demirian · 8 Maj 2017
Uppdaterad 8 Maj 2017
Esrange ligger 45 kilometer utanför Kiruna.

Esrange ligger 45 kilometer utanför Kiruna. Foto: Esrange/TT


Det pågår en hel del häftiga rymdprojekt norr om polcirkeln. Från rymdbasen Esrange öster om Kiruna hoppas man kunna skjuta upp satelliter i framtiden – något som skulle skriva svensk rymdhistoria.

klar

Artikellänk är kopierad

Esrange, som ligger 45 kilometer utanför Kiruna, kan i dag sända sondraketer och ballonger i rymden. Det berättar Ella Carlsson Sjöberg, biträdande föreståndare på Institutet för rymdfysik, som tidigare jobbat på rymdbasen.

Men i framtiden hoppas man på att kunna skjuta upp mindre satelliter från Esrange – något som man i dag bara kan göra från några få ställen i världen.

– Esrange har funnits i 51 år och man har skickat upp fler än 550 sondraketer. Rymdbasen är ett fantastiskt stort område. Det finns inte många ställen i Europa där man kan ha en sådan här verksamhet. För det första så skulle det bli problematiskt med så många flygplan i luften, att stänga av en så stor del av Europa går inte. Sedan ligger Esrange också så bra till för att det är ett obebott område, säger Ella Carlsson Sjöberg.

Men än så länge har man inte skickat upp en satellit runt jordens omloppsbanan från Esrange.

– Men det har man planer på att göra i framtiden, även om det är en lång väg dit. Det är en förmåga som man vill utveckla där. Regeringskansliet jobbar på att ta fram en rymdstrategi för Sverige. Vi får se om Esrange ingår där och om det ska utvecklas och bli en satellitbas.

Hon säger att det vore häftigt både för Norrbotten och för Sverige i stort.

– Och för Europa. EU har uttryckt att de har ett behov av satellituppskjutning och Europa har i dag ingen dedikerad uppskjutningsplats. Den enda man har ligger i Franska Guinea, men det är ju på andra sidan Atlanten.

Ella Carlsson Sjöberg nämner flera anledningar till varför Esrange borde vara platsen att satsa på. Bland annat säger hon att det är en fördel att Kiruna ligger på en latitud på 68 grader nord, och att Rymdbolaget har antenner både på Esrange och ett nätverk av antenner runt om i världen. Det innebär att man kan sälja uppskjutningstjänsten som får upp kundernas satelliter i omloppsbana runt jorden, samt styra dem och ta ner data med hjälp av antennerna.

– Det skulle göra svensk rymdhistoria om vi hade förmågan att skicka upp satelliter. Det som är så unikt är att vi skulle kunna göra allt från ax till limpa eftersom att det finns en oerhört stor potential i Norrbotten med rymdrelaterad verksamhet som består av Institutet för rymdfysik, Luleå tekniska universitet, EISCAT och Esrange.

LÄS MER
Forskarna: Därför kommer vi troligtvis aldrig hitta liv i rymden
pil
Det här använder man satelliter till

Här ger Ella Carlsson Sjöberg exempel på vad man kan använda satelliter till:

• Vissa satelliter kan ta bilder, exempelvis bilder av olika våglängder, vanliga elektro-optiska bilder, men även exempelvis IR-bilder.

• Vissa satelliter tar bilder med en SAR (Syntetisk Apertur Radar), så när satelliten flyger över ett föremål så tar den en rad olika radarbilder från olika vinklar av föremålet, och med fiffig signalbehandling kan man få fram en bild, i vissa fall en 3-D bild.

• Andra satelliter används för kommunikation, det vill säga skicka och ta emot signaler.

• Några satelliter används för positionering, navigering och tidsangivelse, exempelvis de amerikanska GPS-satelliterna.

• Vissa satelliter bär med sig en rad olika instrument för att mäta rymdmiljön, allt från joner till elektroner, och några andra instrument kan exempelvis mäta magnetfältet. Har du med dig en laser ombord kan du mäta höjden på jorden och ta fram en topografisk karta.

LÄS MER
Fem gånger vi sett UFO:n i Sverige
LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du om rymden?
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro