ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Från nybörjare till proffs på sex veckor

Mary Örnborg · 19 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Cap Gemini satsar på utbildning i bland annat Indien. Rebecka Holm har varit på kurs där och Petter Brandt är på väg dit. 

Cap Gemini satsar på utbildning i bland annat Indien. Rebecka Holm har varit på kurs där och Petter Brandt är på väg dit.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

På Cap Gemini går nyanställda civilingenjörer från att vara nybakade studenter till globalt meriterade IT-konsulter – inom loppet av bara några veckor. Nybakade studenter är heta som lava på arbetsmarknaden. Men den som tror att en nyanställd civilingenjör genast kan gå in och jobba som konsult i ett projekt tror fel. Det krävs ofta långa introduktionsperioder och erfarenhet av praktiska kunskaper innan en ny civilingenjör är redo för uppdraget. På Cap Gemini däremot går det något snabbare att komma in i rollen som konsult. Sedan tre år tillbaka erbjuder företaget nyutexaminerade studenter möjlighet att gå en intensivkurs på företagets konsultskola i Indien.– Våra nyanställda studenter, eller aspiranter, får åka på vår bekostnad till vår konsultskola i Indien där vi anordnar utbildningar och certifieringar. Aspiranter som genomgått certifieringsprogrammet höjer den tekniska kompetensen och är bättre rustade för projekt när de kommer tillbaka, säger Elisabeth Zorn-Wretlinge, personaldirektör på Cap Gemini.

Programmen på konsultskolan i Indien är globala och aspiranter från Cap Geminis kontor från hela världen får komma dit för kompetensutveckling. Från Sverige skickas grupper om upp till 20 aspiranter. Rebecka Holm, 27, är en aspirant som i somras åkte till Indien och tog två javacertifieringar.– Att få åka till Indien och uppleva kulturen samtidigt som man får utbildning är ett roligt sätt att lära sig nya saker på. Sedan jag kom hem från Indien i augusti förra året har jag haft tre olika uppdrag, två mindre som testare och testdesigner och nu senast fick jag mitt drömuppdrag, säger Rebecka Holm.

Hennes nuvarande uppdrag fokuserar mot Indien och det backoffice som finns i Bombay.– Eftersom det var i Bombay jag utbildade mig har jag en hel del erfarenheter och kunskaper som jag kan dela med mig av till resten av projektgruppen. Den kunskapen är en trygghet för mig och jag tycker att det är jätteroligt att jag har något att ge till gruppen trots att jag inte har så lång erfarenhet bakom mig, säger hon.Innan aspiranterna kommer iväg till Indien förbereds de inför resan med en femdagarskurs på hemmaplan. Petter Brandt, som är nyutexaminerad civilingenjör från Uppsala fick starta sin anställning med att just gå den förberedande kursen. Fem dagar senare, den 9 februari, åkte han iväg till Indien för att utbildas inom SAP och Java under åtta veckor och hoppas det ska förbereda honom för att direkt kunna jobba CRM när han kommer hem.– Jag tror att utbildningen kommer att få mig att känna mig både säkrare och tryggare i min start i karriären, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro