ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Från öken till operations- sal på bara sex timmar

Ola Jacobsen · 27 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Grafik: Ola Gustafsson


Saab skapar svenskt fältsjukhus

klar

Artikellänk är kopierad

SJUKHUS. För att snabbt kunna ge vård åt soldaterna i den nya insatsstyrkan Nordic Battle Group, NBG, håller ett nytt svenskt minifältsjukhus, så kallad kirurgitropp och tandvårdsenhet, på att ta form hos försvarskoncernen Saab. – Vid eventuella skador så är tiden till det att man kan få vård det som kan vara helt avgörande för framtida men. Uppgiften är därför att snabbt kunna ge en första kirurgisk vård och stoppa blodflöden. Genom att snabbt kunna ge vård ökar chansen att rädda soldaternas kroppsdelar och även deras liv, säger Marcus Helander, biträdande projektledare på Saab.

Tanken är att sjukhuset ska följa med nära soldaterna och förbereda de skadade för vidare transport till ett fullskaligt fältsjukhus eller vanligt sjukhus.I stället för att anpassa den medicinska utrustningen till fältmiljö har Saab valt att återskapa sjukhusmiljön för att kunna använda samma utrustning som används på vanliga sjukhus. På det sättet minskas försvarsmaktens utbildningsbehov eftersom de läkare och sjuksköterskor som ska jobba i sjukhuset redan vet hur den medicinska utrustningen fungerar. – För att kunna använda vanlig sjukhusutrustning måste vi skapa en sjukhusmiljö. Många tänkta insatsområden har ökenklimat så vi måste filtrera bort sand och klara värmen. Eftersom sjukhuset står tillsammans med andra militära förband måste elmiljön kontrolleras noga så att inte den medicinska utrustningen störs ut, säger Helander.Redan sex timmar efter ankomsten till en ny plats ska operationssalen kunna vara redo att användas och efter ett dygn ska alla system vara i gång.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro