ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Från pappersritning till 3D

Caroline Engvall · 1 Nov 2011
Uppdaterad 1 Nov 2011

Följ med in i den nya, virtuella byggvärlden.

klar

Artikellänk är kopierad

 I dag bygger man hus med hjälp av 3 D-ritningar – och snart kommer byggteam även att kunna använda kroppen som ”joystick” och gå runt i modellerna. Följ med in i den nya, virtuella byggvärlden.

Glöm enbart gammeldags pappersritningar – nu är det tredimensionella bilder vid byggen som gäller. Tekniken kallas ”bim” (byggnadsinformationsmodeller) eller vdc (virtual design and construction) och är tredimensionella bilder av byggobjekt som inte bara är en digital bild utan även en databas. Tack vare den kan viktig information om byggdelen läsas ut på objektet, till exempel vilken typ av pelare det är, hur den ska brandskyddas eller hur mycket objektet väger. I dag har byggbolagen varken tid eller pengar att göra fel. Eftersom de flesta misstag uppstår tidigt i byggprocessen kan den nya tekniken hjälpa till att skapa en bättre översikt. – Man ser direkt om till exempel en ventilation är utritad så att det kommer krocka med en annan byggdel, säger Andreas Furenberg, bim-strateg på  Peab i Göteborg. I stället för att lägga upp till tre veckors tid på att läsa av ritningar för kalkylarbete kan de digitala modellerna göra samma jobb på tre dagar. Bim-modellerna bidrar också till miljö- och energieffektivare hus, eftersom de kan simulera energi-, solljus- och ljudanalyser på huset för att se hur bra byggnaden kommer att fungera. Svenska byggföretag ligger långt framme i utvecklingen. För två veckor sedan var ett team från Veidekke på Stanford University och fick se hur man går omkring i själva 3 D-modellerna. – Då fungerar kroppen som joystick och det blir lättare för alla inblandade att förstå modellerna. De höll också på att skapa virtuella mötesrum där alla i projektet kan träffas i den digitala 3 D-modellen, säger Fredrik Wincent, ansvarig för vdc på Veidekke.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro