ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frankrike ber om militär hjälp för att slåss mot IS

Åsa Larsson · 17 Nov 2015
Uppdaterad 17 Nov 2015

Foto: TT


Frankrike är i krig”, säger Frankrikes president François Hollande. Han begär nu hjälp av EU:s medlemsländer och hänvisar till Lissabonfördraget paragraf 42.7. Vad innebär den?

klar

Artikellänk är kopierad

Frankrikes försvarsminister Jean-Yves le Drian ber andra EU-länder om hjälp med landets militäroperationer utomlands och stöd i kampen mot Islamiska staten i Syrien och Irak.

– Frankrike kan inte agera ensamt, ska le Drian ha sagt till sina ministerkollegor i EU-länderna under ett möte i Bryssel, rapporterar AFP. Därmed åberopar le Drian Lissabonfördraget. Svaret på Frankrikes begäran om hjälp från alla EU-länder i den militära kampen mot IS kom snabbt: Sverige och de andra EU-länderna säger ja, rapporterar TT.►LÄS MER: Franska Metros chefredaktör: ”Nu återupptas livet i Paris” Lissabonfördragets paragraf 42.7 innebär att om en EU-medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium så är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge stöd och bistånd med alla till buds stående medel.

Men vad den hjälpen mer konkret ska bestå i är mer en politisk fråga än juridisk, enligt Björn Fägersten på Utrikespolitiska institutet.

– Den här klausulen har inte provats innan och kommer nu att bli prejudicerande för hur den kommer att användas i framtiden, säger han.►LÄS MER: Frankrike skickar fartyg mot Syrien Tidigare under dagen kommenteradePezhman Fivrin, pressekreterare till utrikesminister Margot Wallström, frågan om vad Sverige kommer att hjälpa till med så här:

– Det får vi ta ställning till då. Vi står bakom Frankrike i denna svåra stund.

Sverige hjälper – liksom flera andra EU-länder – redan till genom säkerhets- och underrättelsearbetet, påpekar Pezhman Fivrin.

– Och det kommer säkert att intensifieras nu.►LÄS MER: Nya franska anfall mot IS-fäste Vad hjälpen kan bestå av är ännu oklart, men Sverige står redo att hjälpa till, enligt Fivrin. 

Kommer Sverige att gå i krig mot IS?

– Sverige deltar redan i koalitionen mot IS. Vi har sedan ett tag tillbaka bidragit med en militär styrka i norra Irak som hjälper till exempel peshmerga-trupperna.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är givet att Sverige ska bistå Frankrike när nu Frankrike begärt hjälp.

– Men de har inte ännu sagt vad de vill ha hjälp med. Låt oss återkomma till det när Frankrike presenterat vad de vill ha hjälp med, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro