ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frankrike varnar Microsoft: Windows 10 samlar in för mycket information

Hugo Ewald · 21 Jul 2016
Uppdaterad 21 Jul 2016

Foto: Microsoft


Under onsdagen gav Frankrikes motsvarighet till Datainspektionen, CNIL, företaget Microsoft en formell varning. Myndigheten kräver nu att Microsoft slutar samla in så mycket information om vad användare av Windows 10 gör på sina datorer.

klar

Artikellänk är kopierad

I samband med att Windows 10 officiellt släpptes i juli 2015 möttes operativsystemet mycket kritik från integritetsaktivister. Detta eftersom Windows 10 är konfigurerat att samla in väldigt mycket information om hur användarna använder operativsystemet, för att sedan skicka detta tillbaka till Microsoft.► LÄS MER: Windows 10 skickar barnens surfhistorik till föräldrarna

Windows 10 samlar till exempel in information om alla appar som laddas ner och installeras och hur länge användaren använder dem. En så kallat reklam-id aktiveras också när användaren installerar Windows 10 vilket gör att Windows och andra företags appar kan skicka riktad reklam till användaren, utan att denne gett sitt tillstånd till det. Nu har Frankrikes motsvarighet till Datainspektionen, CNIL, valt att ge Microsoft en formell varning då de anser att datainsamlingen går för långt och sträcker sig längre än vad som är nödvändigt. CNIL kräver nu att Microsoft väljer att minska den utsträckning de samlar in information om sina användare, samt gör att datan lagras säkrare.

CNIL kritiserar också faktumet att Microsoft låter användaren logga in på Microsofts tjänster genom att bara använda sig av en fyrsiffrig pinkod som inte begränsar antalet gånger en användare kan skriva in fel sifferkombination.I ett svar säger Microsoft att de gärna arbetar nära CNIL för att lösa de problem CNIL anser finns i Microsoft 10, och menar att de byggt in ett starkt integritetsskydd i Windows 10. Microsoft säger att de kommer att släppa en uppdaterade riktlinjer kring integritet i Augusti och planerar att följa de integritetsprinciper som går under namnet "Privacy Shield" och antogs av EU och USA tidigare under 2016.► LÄS MER: Microsoft tvingas betala 85 000 i skadestånd för automatisk uppdatering

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro