ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frans, 29, lever på att hacka företag – har tjänat flera hundra tusen

Johan Wikén · 11 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015
Ibland stöter Frans Rosén på material som han absolut inte ska se.

Ibland stöter Frans Rosén på material som han absolut inte ska se. Foto: Detectify


Frans Rosén, 29, jobbar med att hacka företag – och rankas som en av världens främsta buggjägare. Jag vill göra internet säkrare”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera storbanker har utsatts för överbelastningsattacker den senaste tiden. En hackare, som har tagit på sig attackerna, ska ha försökt pressa banker på pengar.

Stockholmaren Frans Rosén, 29, lever på att hacka storföretag – men av en helt annan anledning, som nyhetssajten Kit har skrivit om.

– Jag vill göra internet säkrare, det kanske låter ärofyllt men det är faktiskt planen. Det finns för många triviala sårbarheter online som gör det alldeles för enkelt för elaksinnade, säger han till Metro.

►LÄS MER: Joshua, 20, kan vara världens värsta nättroll – greps av FBI

Tillsammans med kollegorna på Detectify övervakar de företag som har gett sin tillåtelse för att försöka hitta sårbarheter.

– Det finns väldigt många företag som tillåter dig att hacka dem om du berättar vad du har gjort och hittat. Om de bedömer det som en säkerhetsrisk kommer de att betala dig pengar.

I grunden är han en utvecklare. Men för drygt tre år sedan introducerades han för arbetet med internetsäkerhet. Det var i samma veva som marknaden för buggjägare började växa.

Han började med att hacka Paypal – vilket gav honom 750 dollar i belöning. Därefter fortsatte det med jättar som Google, Facebook och Twitter. Sammanlagt har Frans Rosén dragit in över 100 000 dollar i prispengar av företagen som han har hackat.

– Företagen som tillåter det här är oftast säkrare eftersom de har så många ögon på sig.

LÄS MER: Drogerna flödar på ett hemligt internet – nästan omöjligt att stoppa

I dag rankas han som en av de främsta buggjägarna i världen på olika topplistor. Det som Frans Rosén gör låter precis som det en hacker, eller hackare, gör. Men själv kallar han sig för säkerhetsresearcher. Anledningen är att han tycker att ordet hackare har en negativ klang i Sverige.

– Det låter som en elak människa som gör något för att förstöra eller tjäna pengar på någon annan. Någon som begår brott helt enkelt.

Enligt lagen är det brottsligt att hacka någon om det är uppsåtligt och medför skada i de angripna systemen. Det går under dataintrångslagen, enligt polisen.

När Frans Rosén arbetar med att hitta sårbarheter hos företag händer det ibland att han stöter på information som han absolut inte ska se.

– Då gäller det att avbryta, du får aldrig låta din nyfikenhet styra. Man måste hela tiden agera efter vad företagen själva tycker är okej.

Han och kollegorna fokuserar på att jobba med företag eftersom det påverkar flest om de blir hackade. Men det finns saker att tänka på även som privatperson för att undvika sårbarhet.

– Isolera dina profiler på sajter du registrerar dig på så mycket du bara kan. Ett exempel är att ha olika e-postadresser på olika konton – och självklart olika lösenord, säger Frans Rosén.

LÄS MER: 9 tecken på att du träffat på ett internettroll

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro