ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fransk bistro möter Starbucks

Jonas Cramby · 13 Sep 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016
Bageriet. 

Bageriet. 


Broms skapare är stora inom konditori och krog och bistron har öppet frukost, lunch och middag. Men Cramby hittar vissa skönhetsfläckar.

klar

Artikellänk är kopierad

Vacker, avlång lokal med deli, matsal, avhämtningsdisk, blomsteraffär och bageri.
Vacker, avlång lokal med deli, matsal, avhämtningsdisk, blomsteraffär och bageri.Foto: Isabel Svensson
Broms kombinerar den klassiska kvalitén hos en traditionell fransk bistro och lättillgängligheten och vinstmaximeringen hos en amerikansk Starbucks.
Broms kombinerar den klassiska kvalitén hos en traditionell fransk bistro och lättillgängligheten och vinstmaximeringen hos en amerikansk Starbucks.Foto: Isabel Svensson
Läge att köpa med frukostbröd hem.
Läge att köpa med frukostbröd hem.Foto: Isabel Svensson

Sébastien Boudet är på många sätt en beundransvärd man. Han inte bara brinner för riktiga råvaror och traditionella bakmetoder – han har även lyckats bli folkkär utan att kompromissa på sina benhårda, franska matlagningsprinciper. Om barnen vill ha pannkakor så får de vackert säga till dagen innan eftersom en riktigt bra pannkakssmet ska svälla minst tolv timmar och nåde den som vispar grädde med elvisp. Acceptabel vispgrädde görs endast med ballongvisp och tar minst en halvtimme att slå ihop. Okej?

När Boudet nu öppnar sitt första riktiga ställe sedan det legendariska fiket Petit France gör han det tillsammans med omtalade cateringkrögaren Anna Bauer och resultatet känns, givetvis, som en omedelbar succé.

Faktum är att duon nog gör alla rätt om man vill öppna framgångsrik krog år 2013. De kombinerar nämligen den klassiska kvalitén hos en traditionell fransk bistro och lättillgängligheten och vinstmaximeringen hos en amerikansk Starbucks. Den vackra, avlånga lokalen har öppet för såväl frukost och lunch som middag och förutom matsal hittar man även en deli, en avhämtningsdisk, en blomsteraffär och i bageriet kan surdegsfans såväl köpa fantastiskt bröd som andäktigt lyssna när Boudet snackar skit om livsmedelstillsatser.

Så hur är det då att äta på Broms? Jo, matsalen har en bra, sorlig energi samtidigt som servicen är seg och tungrodd som brukligt på en sådan här stor, populär bistro. Läget invid Karlaplan innebär också ett ganska likriktat Östermalmsklientel vilket alla kanske inte känner sig riktigt bekväma med (däribland jag).

Maten är bra, men med vissa skönhetsfläckar.

Vid mina besök är till exempel lammlägget i taginerätten med cous-cous (185 kronor) ganska långt ifrån så mör och sönderfallande det borde vara och brödet till min grillade hummer med hasselnötssmör (185 kronor) är så flottigt att det får mig att göra den där franska grejen där man drar upp axlarna, drar ner mungiporna, viftar på handen och säger,

– Eh…

Med detta sagt kan man naturligtvis få i sig lite goda klassiker på Broms. Såväl deras toast Pelle Jansson som chokladbriochen är ganska så felfria medan råbiffen med tryffel, kronärtskocka och pommes (175 kronor) är så god, enkel och prisvärd att jag är beredd att trotsa mina fördomar och bege mig tillbaka in i de djupaste delarna av Östermalm.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro