ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fransk film i valtider

Erik Helmerson/TT Spektra · 3 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Catherine Frot och Déborah François i ”En studie i hämnd”, en festivalfilm som inspirerats av japansk no-teater. 

Catherine Frot och Déborah François i ”En studie i hämnd”, en festivalfilm som inspirerats av japansk no-teater.  Foto: Triangelfilm


klar

Artikellänk är kopierad

FESTIVAL. Dramat ”En studie i hämnd” inviger årets franska filmfestival i Stockholm. Under en månad varvas premiärer med moderna klassiker av namn som Tavernier och Guédiguian.

”En studie i hämnd” öppnar festivalen i morgon, då filmen även har vanlig svensk biopremiär. För regin står Denis Dercourt – som inte är helt nöjd med översättningen av hans titel. I original heter filmen ”La tourneuse de pages” (sidvänderskan), vars bokstavliga tolkning är någon som vänder notblad åt konsertpianister.– ”En studie i hämnd”, säger du? Otroligt. Det är inte ett namn jag skulle ha valt åt min film. Ändå var det just hämndmotivet som lockade.– Jag skrev den i Japan och inspirerades av japanska konstformer som no-teater, där hämndhistorier är vanliga. Men det viktigaste var att skildra stark fysisk attraktion mellan två kvinnor.

Festivalen sammanfaller med det franska presidentvalet, där kampen står mellan högerns Nicolas Sarkozy och socialisten Ségolène Royal. – De flesta är nog på Royals sida, men det finns skådespelare, som Jean Reno och Gérard Depardieu, som öppet stöder Sarkozy.Kommer valet att påverka det franska filmklimatet?– Nej. Jag tror inte att det här valet kommer att förändra samhället i grunden.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Helmerson/TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro