ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Franska förortsbor röstar för förändring

Adrien Cadorel · 22 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
De är unga och vill ha en förändring. I morgon röstar de i det franska presidentvalet.

De är unga och vill ha en förändring. I morgon röstar de i det franska presidentvalet.


klar

Artikellänk är kopierad

FRANKRIKE. De är mellan 18 och 40 år, talar om sitt ursprung utan sentimentalitet och om Frankrike med stolthet. De kommer från Parisförorterna Clichy-sous-Bois, Saint-Denis, Corbeil Essonne och innerstadsområdena Tarterêts och Vitry-sur-Seine. Dessa unga människor ”från någon annanstans”, som de ibland kallas, väntar otåligt på att valbåsen ska öppnas i morgon. De har varit vittnen till och i vissa fall deltagit i novemberupploppen 2005. De hoppas på en förändring, så att de inte hamnar i baksätet resten av livet.

– Presidentvalet har blivit som en fix idé, förklarar Ahamad. Han bor i Clichy-sous-Bois, är 26 år, har en mekanikexamen och säger att han “gjort en uppryckning” sedan november 2005, när hans “vrede” ledde till bilvrak i brand. – Jag var med på gatorna då. Men till skillnad från då avreagerar jag mig inte på samma sätt. Det betyder inte att vreden inte finns där fortfarande, men sättet jag brukade ge utlopp för den har förändrats. Vilken var vändpunkten? – En morgon såg jag min lillebrors skola ligga i aska. Förutom att se ett fullständigt förstört monteringsfärdigt hus, fick jag en kväljande känsla av att deras framtid just bränts till grunden. För första gången i mitt liv, kände jag ett ansvar för mina handlingar. Vår ilska mot systemet höll barnen gisslan. Att ens egen ilska ska förstöra deras framtid... det leder inte någonstans.

Sedan dess har Ahmad läst tidningar, lyssnat på lärare och hans föräldrar om övertalat honom att registrera sig för att rösta i presidentvalet. – Det låter fånigt, men jag kände mig stolt när jag fick mitt röstkort. Stolt att kunna säga att min röst kommer vara lika mycket värd som en överklassröst från Neuilly (en rik förort där högerkandidaten Nicolas Sarkozy är borgmästare, reds anm). Vem kommer att få din röst? Sarkozy? – Inte en chans. Om jag ska välja mellan kopian och dess original föredrar jag Jean-Marie Le Pen. Jag har inget att oroa mig för, jag är fransk.Ségolène Royal? – Hon är lika vacker som hon är vag. Jag föredrar Besancenot. Jag tror jag ska rösta på honom.

Även andra vi pratar med nämner att de lockats av högerextremismen. – Jag skulle rösta på ”den gamle” (Le Pen red anm.), säger Boubacar, 40. – Han kommer åtminstone göra som han säger. Det är han ensam om. De andra är bara ord och ingen handling. Men, trots funderingarna på att rösta på extremhögern klappar hjärtat övervägande till vänster i gruppen. Men för socialistpartiets kandidat är känslorna svagare. – Ségolène Royal, hon är liksom ”var snäll och rösta på mig. Så kommer vi att få saker att förändras”, säger Mickaël, 23, som arbetar på ett ålderdomshem.

– Vi behöver en stark personlighet som väcker förtroende och respekt, inte en omslagsbrud från ett magasin. Vi vet att det finns några bra personer bakom henne, som Dominique Strauss-Kahn. Men de måste göra sig hörda och inte vänta tills efter de har förlorat valet. Det är en åsikt som delas av Annas, 28, som bor i Tarterêts.

– Hon är inte trovärdig. Men, jag gillar ändå det hon säger om att ungdomarna i förorten inte är problemet, utan en del av lösningen. När jag lämnar min lägenhet vill jag se caféer i mitt område som är fyllda med folk och söta tjejer. Nu möter jag bara poliser som inte ens svarar när jag hälsar dem godmorgon.

klar

Artikellänk är kopierad

Adrien Cadorel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro