ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Franska högerextrema bryter ny mark

Louise Nordström/TT · 27 Feb 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014
Kindpussarna och ryggdunkningarna duggar tätt när Florian Philippot kommer gående längs huvudgatan i den forna lilla industristaden Forbach. Frankrikes Front National växer sig sakta men säkert starkare i takt med att den socialistiske regeringen tappar greppet om sina väljare.

Kindpussarna och ryggdunkningarna duggar tätt när Florian Philippot kommer gående längs huvudgatan i den forna lilla industristaden Forbach. Frankrikes Front National växer sig sakta men säkert starkare i takt med att den socialistiske regeringen tappar greppet om sina väljare. Foto: Louise Nordström/TT


Frankrikes Nationella fronten växer sig sakta men säkert starkare i takt med att den socialistiska regeringen tappar väljare. Inför vårens kommun- och Europaparlamentsval ser partiet ut att nå framgångar i båda.

klar

Artikellänk är kopierad

Florian Philippot är andreman i Front National, här bredvid affisch på partiordförande Marine Le Pen på sitt lokala kontor i Forbach.
Florian Philippot är andreman i Front National, här bredvid affisch på partiordförande Marine Le Pen på sitt lokala kontor i Forbach.Foto: Louise Nordström/TT
Att Philippot siktat in sig på Forbach med sina 22 000 invånare är ingen slump. Staden, vars gruvindustri gick helt i graven för snart tio år sedan, representerar allt det som den sittande regeringen har problem med. Arbetslösheten är på 14 procent. Den minskade köpkraften har under de senaste två åren tvingat nästan var tionde butik att stänga igen. ” Det här är en symbol för det "glömda" Frankrike. Man känner sig övergiven.”
Att Philippot siktat in sig på Forbach med sina 22 000 invånare är ingen slump. Staden, vars gruvindustri gick helt i graven för snart tio år sedan, representerar allt det som den sittande regeringen har problem med. Arbetslösheten är på 14 procent. Den minskade köpkraften har under de senaste två åren tvingat nästan var tionde butik att stänga igen. ” Det här är en symbol för det "glömda" Frankrike. Man känner sig övergiven.”Foto: Louise Nordström/TT
Mycket har hänt sedan Marine Le Pen tog över som partiledare för Front National 2011. Förutom att hon gynnats av president François Hollandes motgångar med att få fart på den sargade ekonomin och att dämpa den höga arbetslösheten, vill hon visa en bild av att hon förändrat partiet efter sin fars sorti, den mer militant retoriske partiledaren Jean-Marie Le Pen vars popularitet sjönk kraftigt mot slutet av partiledarskapet.
Mycket har hänt sedan Marine Le Pen tog över som partiledare för Front National 2011. Förutom att hon gynnats av president François Hollandes motgångar med att få fart på den sargade ekonomin och att dämpa den höga arbetslösheten, vill hon visa en bild av att hon förändrat partiet efter sin fars sorti, den mer militant retoriske partiledaren Jean-Marie Le Pen vars popularitet sjönk kraftigt mot slutet av partiledarskapet.Foto: TT

Kindpussarna och ryggdunkningarna duggar tätt när Florian Philippot kommer gående längs huvudgatan i den lilla forna industristaden Forbach. Philippot är Nationella frontens andreman, och det är här, i den nordöstra delen av landet, som partiet nu skördar framgångar.

– De flesta vill bara önska mig lycka till, säger den karismatiske 32-årige politikern belåtet när ett gäng tjutande tonårstjejer flockar sig omkring honom för att snappa åt sig varsin autograf.

Philippot kandiderar både till att bli stadens borgmästare i lokalvalen i slutet av mars och regionens representant i Europaparlamentsvalet i maj.

– Jag vet många som tänker rösta på honom. Folk känner sig uppgivna. De är less på att det inte finns några jobb, att brottsligheten stiger och att butik efter butik stänger igen, säger en gatuförsäljare som i över 30 år försett Forbachborna med glass och grillade kastanjer.

– Men för egen del ser jag helst att folk från det partiet håller sig borta, jag tror bara att de kommer göra allting värre.

Resultaten från lokalvalen kommer att analyseras noggrant eftersom de kommer att ge en stark fingervisning om hur pass stort inflytande landets redan tredje största parti har. Inför Europavalet har så många som 24 procent av fransmännen i mätningar svarat att de är beredda att lägga sin röst på "Fronten".

Lyckat ansiktslyft

Mycket har hänt sedan Marine Le Pen tog över som partiledare 2011. Förutom att hon gynnats av president François Hollandes motgångar med att få fart på den sargade ekonomin och att dämpa den höga arbetslösheten, vill hon visa en bild av att hon förändrat partiet efter sin fars sorti, den mer militant retoriske partiledaren Jean-Marie Le Pen vars popularitet sjönk kraftigt mot slutet av partiledarskapet.

Även om partiet fortfarande vill sätta stopp för utomeuropeisk invandring, lämna både euron och EU, samt införa strängare gränsövervakning, så har tonen, i alla fall utåt sett, blivit mjukare. Och det har fått effekt.

– Forbach är ett lysande exempel på detta, säger den politiske analytikern Jean-Yves Camus vid Institut de Relations Internationales i Paris.

Fronten har fått ett fast grepp om regioner i nord, nordöst och sydöst, säger Jean-Yves Camus, men varnar:

– De må vara långt ifrån Greklands Gyllene Gryning, men det är fortfarande ett parti som ligger väldigt långt till höger.

Oro i Elyseépalatset

Partiets smygande tillväxt har fått regeringen i Paris att vädra fara, och i oktober skickade man sin mest folkkäre minister, Manuel Valls, på charmoffensiv till en rad städer där opinionen ansågs vara alltför välvilligt inställd till Le Pens parti. En av anhalterna var Forbach.

Thierry Homberg, lokal representant för Hollandes socialistparti, bekräftar utvecklingen.

– Ja, man kan ju inte säga att vi är särskilt välkomna när vi försöker prata presidentens politik. Under en kampanj på torget nyligen var det vissa som undrade om vi inte skämdes för att vara socialister. Andra skrynklade ihop våra pamfletter och kastade dem på marken, berättar han.

Att Philippot siktat in sig på Forbach med sina 22 000 invånare är ingen slump. Staden, vars gruvindustri gick helt i graven för snart tio år sedan, representerar allt det som den sittande regeringen har problem med. Arbetslösheten är på 14 procent. Den minskade köpkraften har under de senaste två åren tvingat nästan var tionde butik att stänga igen.

– Det här är en symbol för det "glömda" Frankrike. Man känner sig övergiven, säger Philippot under sin stadspromenad.

– I det här sammanhanget får våra idéer och förslag stort gehör och det gör det till en väldigt gynnsam terräng för oss.

På partikontoret väntar en hög med nya partipamfletter — den förra försändelsen håller redan på att ta slut.

klar

Artikellänk är kopierad

Louise Nordström/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro