ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Franska styrkor går in i Centralafrikanska republiken

Mattias Areskog/TT · 7 Dec 2013
Uppdaterad 7 Dec 2013

Franska styrkor har gått in i de östra och norra delarna av Centralafrikanska republiken. Målet är att hindra ett folkmord som många fruktar är på väg. Vi är extremt oroliga”, säger Läkare utan gränsers landchef.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett franskt militärfordon passerar Seleka-soldater i Bangui i Centralafrikanska republiken.
Ett franskt militärfordon passerar Seleka-soldater i Bangui i Centralafrikanska republiken.Foto: Reuters/Herve Serefio

– Bangui är just nu en i stort sett öde stad. Efter striderna i torsdags har de flesta flytt eller gömt sig i sina hem. De senaste dagarna har vi tagit hand om över 200 skadade, säger landchefen Sylvain Groulx på telefon från huvudstaden Bangui till TT.

Minst 300 människor uppges ha dödats i oroligheterna den senaste veckan, men hjälparbetare befarar att dödstalet kommer att stiga. Bland de skadade som Läkare utan gränser vårdar finns många barn och kvinnor, även gravida.

– Vi är extremt oroliga över det här våldet, eftersom det framför allt tycks drabba den civila befolkningen.

Det redan hårt prövade landet har präglats av våld och kaos, sedan rebellkoalitionen Séléka i mars störtade president François Bozizé. Men oroligheterna exploderade i torsdags, när rivaliserande rebellgrupper gick till attack mot varandra och mot civila. Bilder visade döda kroppar som låg skjutna, lemlästade eller ihjälslagna längs Banguis gator, vilket fått många att dra paralleller till folkmordet i Rwanda 1994.

– Det här har skapat en våldsspiral. När en grupp attackerar den andra, försöker den slå tillbaka hårdare. Det måste stoppas väldigt, väldigt snart.

Franska styrkor gick på lördagen in i landets västra och norra delar, med målsättningen att säkra de större vägarna utanför huvudstaden. Men Sylvain Groulx efterlyser även en kraftfull internationell humanitär insats i landet.

– Många människor har gömt sig ute i bushen i flera månader, utan tillgång till mat, vatten eller sjukvård. De dör inte bara på grund av våldet, utan även helt i onödan, på grund av enkla anledningar såsom malaria, infektioner, diarréer – som egentligen är lättbehandlade sjukdomar. Vi är väldigt oroliga att många människor dör ute i bushen utan någons vetskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Mattias Areskog/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro