ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fräsig igelkott nya sällskapsdjuret

TT · 5 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Liten, fräsig och taggig.Den afrikanska pygméigelkotten har gjort sitt intåg som sällskapsdjur i svenska hem.- De är jättesöta och trevliga att hålla på med, men man får lägga ner mycket tid på dem, säger Lena Möller, igelkottsuppfödare i Helsingborg.

När TT kommer på besök springer igelkotthannen Marabou kors och tvärs i sin låda så att sågspånen virvlar i luften. Han fräser, skottar upp små högar av spån och klättrar plötsligt över kanten och dunsar i golvet. I en annan låda sover Polly och Kokos, två honor som båda är dräktiga.

De är sällskapliga och kan bli hur tama som helst.- Man får ta upp dem mycket, så att de känner igen doften. Om de känner igen en, sätter de inte ut taggarna, säger Lena Möller.

Med envis potträning går det också att göra dem rumsrena.De första afrikanska pygméigelkottarna importerades till Sverige från USA i början av 2000-talet. Nu finns de lite här och var i landet. Särskilt populära är de bland pälsdjursallergiker.- Men små barn ska inte ha dem. Det är mycket viktigt att ge dem rätt mat. Man ska inte bara skaffa dem för att det är ett poppigt djur.

Den vanliga svenska igelkotten är däremot förbjuden att hålla som husdjur.- Det finns ett generellt förbud att hålla vildfångade djur som sällskapsdjur, säger zoolog Michael Diemer på Jordbruksverket.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro