ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Frätande syra och ihopsydda förhudar – så skulle Cornflakes-kungen stoppa onani

Simon Krona · 12 Apr 2018
Uppdaterad 12 Jun 2019

De flesta vet i dag att onani är bra för hälsan och ett sätt att lära känna sin kropp. Men det fanns en tid då det ansågs vara både syndigt och skadligt. En av frontfigurerna i kampen mot onanin var mannen bakom frukostflingorna Cornflakes.

klar

Artikellänk är kopierad

Men långt in på 1900-talet var det annorlunda. Då trodde man i hela västvärlden att onani var både syndigt och skadligt – och myterna levar fortfarande kvar på flera håll i världen, berättar Suzann Larsdotter, sexolog RFSU.

Onani kunde leda till en rad olika åkommor enligt motståndarna:

• Försvagat nervsystem

• Blekhet

• Skygghet

• Avmagring

• Depression

• Hypokondri

• Hysteri

• Fånighet

• Galenskap

Sjukdomsorsak: onani. Det stämplades på hela 14 procent av männen och 2 procent av kvinnorna som var intagna på svenska mentalsjukhus 1887-1901.

Många barn tycker om att röra vid sin egna snoppar eller snippor och de flesta vet i dag att det är helt okej. Men på 1800-talet såg var allt som gick att gnida mot underlivet ett hot.

Gunghästen kunde orsaka en skadlig retning på hjärnan. Att åka på ledstången var livsfarligt. Inte för att man kunde ramla och slå sig – utan för att barnet kunde uppleva en vällustig kittling.

Den belgiska läraren Jacob Happel uppfann till och med en onanisäker skolbänk.

– När det inte hjälpte fick man ta till hopsydda ärmar, kyskhetsbälten eller en metallring som mäter erektionen på barnets snopp och sänder ett larm till föräldrarnas sovrum, säger Suzann Larsdotter.

En av de flitigaste onanimotståndarna var läkaren John Harvey Kellogg som tillsammans med sin bror uppfann frukostflingorna Cornflakes. John Harvey menade att onani var en av de värsta synderna som gick att begå – och att Cornflakes kunde dämpa eller förhindra onanilusten.

Han drev ett behandlingshem där han inte bara serverade flingor, utan också utsatte barn för hemska övergrepp. I sin bok ”Plain facts for old and young” skriver han om en ”behandling” som han och hans kollegor har utfört på pojkar med ”goda resultat”:

quotation startDen består i att applicera en eller flera silvertrådar på ett sådant sätt att de förhindrar erektion. Förhuden dras fram över ollonet och nålen till vilken silvertråden är fäst vid trycks genom från ena till andra sidan. […] Det är nu omöjligt för en erektion att inträffa.quotation end

När det gällde flickor förespråkade han något som i dag skulle kallas för könsstympning och är förbjudet enligt lag:

quotation startBland kvinnor har författaren funnit att applicering av karbolsyra (fenol) på klitoris är en utmärkt metod för att dämpa de abnorma lustkänslorna.quotation end

Han använde också små burar som placerades över könsorganen och gav elektriska stötar om man rörde vid dem.

Som tur är började synen på onani förändras en bit in i 1900-talet, och i dag vet de flesta att onani är både skönt och bra för hälsan.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro