ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fred Indien-Pakistan gynnar knarkhandeln

Stockholm TT · 27 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FN:s organ för kamp mot narkotika och brottslighet, UNODC, rapporterar att beslagen av narkotika har ökat kraftigt vid gränsen mellan de båda länderna. -För tre, fyra år sedan, när det var spänningar vid gränsen, togs årligen omkring 50 kilo afghanskt opium på väg till Indien, säger Gary Lewis som är UNODC:s representant i regionen. -I dag är beslagen omkring 300 kilo om året. Lewis menar att det räcker för att konstatera att de förtroendeskapande åtgärderna har lett till ett ökat flöde av narkotika. Men han påpekar också att den ökade opiumproduktionen i Afghanistan är en faktor.

Årets FN-rapport om den globala narkotikasituationen presenterades i måndags, och den visar att Afghanistan fortfarande är centrum för opiumhandeln i regionen.

Odlingsarealen för opievallmo minskade visserligen med en femtedel i Afghanistan förra året och har fortsatt att minska i början av 2006. Men från UNODC:s sida fruktar man att tillbakagången är tillfällig.

Massfattigdomen, bristen på säkerhet och myndigheternas dåliga kontroll gör landet mycket sårbart, konstaterar UNODC:s chef Antonio Maria Costa.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro