ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fredag den 13 – inte alls någon otursdag

Conny Lindström · 12 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tron om att fredagen den 13:e är en otursdag går långt tillbaka. Men statistik visar att det sker färre olyckor än en vanlig dag. Trots att fredagen den 13 är tyngd av myter om otur är antalet olyckor inte fler. Statistik från Räddningsverket visar att färre trafikolyckor och bränder sker på fredagen den 13:e än en genomsnittlig dag. – Det är inte farligare att göra något på fredagen den 13:e än någon annan dag, säger Karin Viklund, press­ekreterare på Räddningsverket.

Otursdagen visar sig inte heller i sjukhusens statistik över de personer som skrivits in på grund av olycksfall. Under 2006 hade sjukhusen i snitt 489 patienter per dag. Men de två fredagar som inföll den trettonde under det året hade sjukhusen färre inlagda, visar statistik från Socialstyrelsen.

Men för den som tror mer på myter än på statistik finns ändå anledning att ta det lugnt på fredagen. Enligt Göran Sjögård på folklivsarkivet i Lund går tron på fredagen som en olycksdag långt tillbaka.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Lindström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro