ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fredagen den 13 blev deras lyckodag – trots Carinas rädsla

Aron Andersson · 13 Nov 2015
Uppdaterad 13 Feb 2017

Carina Tunell, 52, är skrockfull och brukar därför vara försiktig på fredagen den 13. Ändå gifte sig hon just en sådan dag.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta känner nog till att fredagen den 13 är synonymt med otur. Men det är inte alla som väljer att agera därefter. Carina Tunell, 52, däremot, brukar vara försiktig dessa dagar eftersom hon är skrockfull. Men förra året valde hon ändå att gifta sig just då.

– Jag läste en dag om fredagen den 13 i tidningen och då det stod om hur det är en skrockdag och att folk är rädda för att gå ut. Men det stod också att det kunde vara en lyckodag, om det är fullmåne samma dag, säger hon.►LÄS MER: Fredagen den 13: ”Kommer säkert undergångsteorier i dag”Det var i oktober 2006 som Carina läste artikeln och för första gången insåg att det finns ett undantag från otursregeln. När Carina upptäckte det skojade hon med sin sambo om att de kunde gifta sig just en sådan lyckodag. Eftersom lyckodagarna är sällsynta skulle nästa tillfälle vara först i augusti 2049. Sambon Jan-Erik sa då ”ja” till förslaget. Men vid närmare granskning visade det sig komma en lyckodag ännu tidigare, nämligen den 13 juni 2014.

– Jag har alltid velat gifta mig, vi träffades ganska unga. Folk har frågat oss när åren gått om vi inte ska gifta oss? Nu svarade vi: ”Jo, fredagen den 13 juni 2014”, säger Carina.►LÄS MER: 12 som drabbats av olycka fredagen den 13När det väl var bestämt fick paret alltså vänta i åtta år innan det till slut blev dags, och när det väl var fredagen den 13 juni 2014 kunde inte Carina låta bli att vara lite orolig.

– Jag är ju skrockfull så jag var lite nervös att det skulle hända något i och med det var fredagen den 13. Men jag fick lita blint på att det var en lyckodag. Sedan såg jag på Facebook att det stod mycket om att fredagen den 13 med fullmåne var en lyckodag, så jag fick det bekräftat.

Paret har nu varit tillsammans i 37 år och har fått ett antal extra bröllopsdagar.

– Det blir ju att man tänker på det varje gång det är fredagen den 13. Men jag brukar passa mig, eftersom det är en otursdag, säger Carina.►LÄS MER: De gifter sig hos mumintrollen

Etnologen: Därför betyder fredagen den 13 otur

Har du funderat på varför just fredagen den 13 är en otursdag? Det finns flera teorier men den mest populära har gamla anor.

– Den vanligaste förklaringen är att 13 kommer från att de var 13 runt bordet vid Jesus sista måltid. Sedan spikades han fast och dog på korset en fredag, långfredagen. Den kombinationen anses vara olycksbådande, säger Marlene Hugoson, etnolog, till Metro.

Att fredagen den 13 anses vara en otursdag behöver däremot inte ha börjat riktigt så tidigt, det kan vara en efterhandskonstruktion.

Men varför är vi fortfarande rädda för denna veckodag?

– Jag tror det här med tur och otur är något ganska primitivt som lever kvar i föreställningsvärlden, även i en modern värld. Fredagen den 13 är ett kulturellt inarbetat begrepp. Det är så viktigt att ha tur med sig, att vissa undviker det som anses bringa otur även när de vet att det är irrationellt, säger Marlene Hugoson.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro