ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fredrik Federley om FRA: "Där och då fanns inget annat val"

metro · 1 Jul 2013
Uppdaterad 2 Jul 2013

Med facit i hand vill FRA-lagens kanske tydligaste motståndare Fredrik Federley att lagen skulle ha sett annorlunda ut. "Vi var för gröna då, vi hade kunnat göra mer".

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Frida Sundkvist

Fredrik Federley var tillsammans med Camilla Lindberg från Folkpartiet de två tydligaste kritikerna mot FRA-lagen. Federley säger att när statsministern till slut frågade vad kritikerna ville ha, var de inte förberedda. 

– Fem i tolv sa statsministern: Ok, vad vill ni ha då? Vi var alldeles för gröna, vi hade inget förslag, förklarar han för Metro. 

– Vi var inte beredda då på att regeringen skulle backa och fråga vad vi ville ha. Vi hade kunnat göra mer. Jag hade inte den tekniska begåvningen att säkerställa att kryphål skulle täppas till. 

Varför röstade du ja?

– Där och då fanns inget alternativ. 

I förra veckan avslöjade Metro att FRA brustit i hanteringen av personuppgifter två gånger hittills i år, bland annat genom att flytta runt uppgifter i databaserna för att kringgå regler om att uppgifterna måste raderas. Det stod i punkt fjorton i den femton punkter långa listan på förslag som bland annat Fredrik Federley förhandlade in i lagen.

Hade du röstat ja till FRA-lagen i dag?

– När vi vet det vi vet i dag, det vete fan. Hade vi förberett ett bättre förslag så hade jag gjort det. Uppenbarligen var vårt förslag för svagt, eller så är det så att FRA skulle struntat i det ändå, det vet man inte. 

Fredrik Federley berättar att han och Maud Olofsson var på kollisionskurs i frågan redan 2007. Han tycker att Centerpartiet borde höjt rösten tidigare. 

– Våra partiföreträdare borde sagt ifrån. 

– Det finns anledning nu att analysera vad vi får ut av FRA. Men vi får ändå inte ta del av den informationen, säger han. 

När FRA-lagen debatterades var den sittande alliansregeringen ny på posten. Fredrik Federley fick snabbt veta att det inte passade att rösta emot regeringen. Stämningen var hätsk och hård. "Vi har bara suttit ett år, hur skulle det se ut om vi inte kan hålla ihop redan nu?", fick han förklarat för sig. 

Han tror att anledningen till att det bristande politiska intresset för FRA:s lagbrott är att det blev så infekterat, så ingen vågar ta i det ännu. 

Vad det krokodiltårar i riksdagen?

– Jag hade varken sovit eller ätit på tre dagar. Jag försökte hålla ihop som människa.

Nu kandiderar han för Centerpartiet i valet till EU-parlamentsvalet nästa år. Han förklarar att Lena Ek hållit partiets linje i integritetsfrågor, till skillnad från Centerpartiet i riksdagen. 

– Det är lättare att hålla partilinjen i EU.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro