ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fredrik Reinfeldt backar om avgiften till a-kassan

Gustaf Eriksson · 14 Jan 2013
Uppdaterad 14 Jan 2013
Reinfeldt backar om a-kassan: Det kan ge klirr i kassan Statsminister Fredrik Reinfeldt

Reinfeldt backar om a-kassan: Det kan ge klirr i kassan Statsminister Fredrik Reinfeldt Foto: Scanpix


Statsminister Fredrik Reinfeldt är beredd att ändra avgiften till a-kassan till 100 kronor i månaden för alla. – För en del grupper skulle det motsvara ett helt jobbskatteavdrag, sa han i SVT:s "Agenda".

klar

Artikellänk är kopierad

Den differentierade a-kassan, som innebär att a-kassor med hög arbetslöshet måste ta ut en mycket högre avgift än kassor där arbetslösheten är låg, är viktig del av regeringens arbetsmarknadspolitik. 

Den skulle leda till fler jobb och bättre lönebildning, men enligt flera experter har de positiva effekterna varit små. I stället har förändringen lett till att många lämnat a-kassan, och de som är kvar i kassor som plågas av hög arbetslöshet kan tvingas betala omkring 400 kronor i månaden.

I SVT:s Agenda på söndagskvällen öppnade statsminister Fredrik Reinfeldt för att slopa de differentierade avgifterna.  – De som betalar lägst betalar under hundralappen nu. Om skillnaderna försvann skulle det för en del grupper motsvara ett helt jobbskatteavdrag, sa han, och fortsatte: – Det är en dyr reform, men om det är det LO och arbetstagarsidan önskar så är vi beredda att lyssna.

Men Reinfeldt kräver en motprestation från facken. För att justera avgiften kräver statsministern att det stora samarbetet mellan regeringen, fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna – den så kallade jobbpakten – kommer på plats. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro