ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fredrik Reinfeldt: Ge unga brottslingar utegångsförbud

TT · 29 Jan 2013
Uppdaterad 29 Jan 2013
Reinfeldt: Ge unga brottslingar fotboja

Reinfeldt: Ge unga brottslingar fotboja Foto: Scanpix


Unga i åldern 15—17 år som begår brott ska kunna dömas till utegångsförbud på helgkvällar och helgnätter, tycker statsminister Fredrik Reinfeldt Elektronisk fotboja ska användas för att kontrollera att den dömde inte lämnar bostaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Så kallad helgavskiljning ska, enligt Reinfeldt, kunna kombineras med, eller ersätta, mindre ingripande påföljder som ungdomstjänst, böter och villkorlig dom. Förslaget ska behandlas på Moderaternas partistämma senare i år.

Reinfeldt  vill också införa en 24-timmarsgaranti för icke straffmyndiga brottslingar under 15 år. Den innebär att socialtjänsten måste kontakta föräldrarna, eventuellt tillsammans med polisen, inom 24 timmar efter det att den unge gripits för ett brott och följa upp med ett samtal. Åtgärden ska i första hand riktas mot unga under 15 som begått ett brott för första gången.

– På så sätt visar man mycket snabbt att det blir en reaktion och att brottslighet får konsekvenser, sade  Reinfeldt  vid ett möte med riksdagsjournalisterna.

Reinfeldt  föreslog också nyligen att ta bort den så kallade ungdomsrabatten på straff för personer mellan 18—21 år som begår brott. Även de förslagen ska behandlas på Moderaternas stämma.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro