ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Freja, 18, är ickebinär: "Strukturerna dödar transpersoner"

Malin Hansson · 19 Apr 2016
Uppdaterad 20 Apr 2016
Freja Lindberg kämpar för att fler transpersoner ska representeras i kulturen. " Att se sig representerad i kulturen är bevis att en existerar.", säger hen.

Freja Lindberg kämpar för att fler transpersoner ska representeras i kulturen. " Att se sig representerad i kulturen är bevis att en existerar.", säger hen. Foto: Privat bild, tagen av Freja Lindberg


Freja Lindberg, 18, är könsneutral. Varje dag tvingas Freja utstå kränkningar från personer som inte tycker att hen har rätt att finnas och hen har ofta ångest över att inte ha en självklar plats i samhället. "Det är strukturerna som dödar transpersoner", säger hen.

klar

Artikellänk är kopierad

Freja Lindberg är 18 år och går första året i gymnasiet i Stockholm. Hen är fotograf och spenderar en stor del av livet på internet och Instagram. Freja är också en icke-binär transperson.

För Freja innebär det att hen varken är man eller kvinna, utan könsneutral.

– Det som är självklart för personer som inte är transpersoner, alltså cispersoner, som att könas rätt, gör så att jag knappt kan andas vissa dagar, säger hen.

Freja insåg att hen var icke-binär förra sommaren. Ett ord hen aldrig ens hört talas om i sin uppväxt, varken från skolan eller familjen. Istället var det genom berättelser från icke-binära transpersoner på sociala medier som Freja fick kunskap om annat än den cis- och tvåkönsnormativa världen.

– Jag blev obeskrivligt lycklig. Men sen totalt jävla livrädd. Fördomarna och förtrycket mot transpersoner är enormt på grund av kunskapsbrist och underrepresentation, säger hen.

►LÄS MER: Transpersoner mer utsatta för psykisk ohälsa

Freja upplever att hen ofta inte bemöts med respekt. Folk har förutfattade meningar och istället för att vara öppna är de ifrågasättande. Något som gör att hen mår psykiskt dåligt och ofta har ångest. 

– Folk förstår inte hur viktigt det är för mitt psykiska välmående att bli benämnd med rätt pronomen – hen. Annars är det som de inte ser mig för den jag är, som att jag inte har rätt att existera. För cispersoner är deras könsidentitet och pronomen en total ickefråga, det är bara självklart. Jag är också hundraprocentigt självklar, men för mig tar det upp hela min värld,  säger hen och fortsätter:

– Det är just de strukturerna som dödar transpersoner och de upprätthålls på grund av att transpersoner är underrepresenterade. Enda stället där transpersoner är överrepresenterade är i självmordsstatistiken.

Freja blir ofta påhoppad, bland annat på Instagram, där hen har över 15 tusen följare. Där lägger hen upp bilder på sig själv och andra personer som vanligen inte representeras, för att bidra till vad hen kallar för en revolution.

– Min Instagram håller mig vid liv, där hämtar jag styrka och inspiration. Men jag får också hat för att jag ger uppmärksamhet till sådant som inte brukar få det.  Det ser jag som ett väldigt konkret bevis på att det jag gör behövs och att jag ska fortsätta. Representation är livsviktigt.  Representation är livsviktigt. Att se sig representerad i kulturen är bevis att en existerar. Och det ska jag bidra till.

Just nu gör Freja och hens två vänner en kortfilm om pronomen. Hen är trött på att utbilda, men tycker samtidigt det är livsviktigt att kunskapen ska komma ut i skolan.

– Vi transpersoner kämpar stenhårt varje dag  och det är vi som förändrar världen och gör revolution. Till er cispersoner: det är dags för er att backa några steg- eller snarare kilometer.

►LÄS MER:  Anna, 32, blev deprimerad som tonåring – fick diagnos efter flera år

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro