ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Freja, 2, fick dra ut åtta tänder – nu varnar mamman för tandkrämen

Karolina Skoglund · 26 Jan 2015
Uppdaterad 31 Jan 2017

Tvååriga Freja fick dra ut åtta tänder efter att ha använt den tandkräm mamman rekommenderats i sociala medier. Nu vill hon varna andra. Det rasade bara som plockepinn.”

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat

Efter att ha läst på sociala medier om att det inte skulle vara bra att låta sina barn borsta tänderna med tandkräm innehållandes flour, köpte Therés Hanning , 22, fluorfri tandkräm till sin då ettåriga dotter Freja.

– Som nybliven mamma och förstagångsförälder så blir man medtagen av vad man hör. Som förälder vill man ju sitt barn bästa. Det är klart att man inte tänker utsätta mitt barn för fara, så jag köpte fluorfri tandkräm direkt när jag hörde att fluor kunde vara farligt, säger Therés Hanning.

LÄS MER
Förbjudna i hårfärg men används i tandkräm

Det ångrar hon bittert i dag. Ett år senare har dottern nämligen fått dra ut åtta tänder, eftersom de brutits ned helt och hållet efter den   fluorfria tandkrämen.

– I somras såg jag att det var en tandflisa som lossnat på henne. Och över en natt så bara rasade det flera tandflisor upptill. Dagen efter fick de en akuttid hos tandläkaren som förklarade att tänderna utsatts för ett kariesangrepp. De sade då att de eventuellt behövde dra ut fyra tänder.

Men under operationen, som var i mitten på december, konstaterade de att hela åtta tänder behövde dras ut.

– Det rasade bara som plockepinn. Vad har jag gjort? tänkte jag. Det blir ju så. Man skuldbelägger sig själv som förälder. Men hade vi inte dragit ut dem skulle det få konsekvenser på hennes ordinarie tänder senare.

I dag mår Freja bra. Men Therés Hanning vill nu vara andra föräldrar, så att de inte begår samma misstag.

– Det säljs ju sådana här tandkrämer för barn i vanliga mataffärer, utan någon som helst sorts varning.

Gunnel Svensäter, tandläkare och professor i oral biologi vid Malmö högskola säger till SVT Smålandsnytt, som var först med att rapportera om Frejas tänder, att det var ett kariesträsk i Sverige innan vi införde flour.

– Om det är kariesskador så spelar tandkrämsvalet in. Man förebygger karies på flera håll, både att man äter mindre socker, har god munhygien och använder fluor.

Therés Hanning säger till Metro att hon är noga med att Freja inte får i sig mycket socker.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro