ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frestande friterade godbitar

kristin johansson och michael krantz · 21 Jan 2015
Uppdaterad 21 Jan 2015
Friterat på menyn: Crispy chicken, veggie tempura och fyra goda såser till. 

Friterat på menyn: Crispy chicken, veggie tempura och fyra goda såser till.  Foto: Michael Krantz


Den här veckan fick sommelier Lisa Öberg bestämma. Hon valde några bra drycker och gav oss några smaker att arbeta med.

klar

Artikellänk är kopierad

Crispy chicken

(4 personer ­cirka 40 ­minuter) 8 kycklingben 100 g nachochips 1 äggvita 1 dl vetemjöl olja till fritering

Gör så här Beroende på hur stora benen är kan du behöva försteka i ugnen för att inte behöva ­fritera allt för länge. Lägg i så fall kycklingen i en ugnsform och sätt in i 20 min i 200°C. Tag ut, rulla benen i mjöl, där­efter i vispad äggvita och avsluta med krossade nachochips. Hetta upp oljan till 170°C och ­fritera benen 5–6 minuter eller tills de är gyllengula. Låt rinna av på hushållspapper.

Veggie tempura

3 morötter 3 palsternackor 1 broccoli frityrolja frityrsmet 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 0,5 tsk salt 1 dl vatten 0,5 dl mörk öl 1 äggvita

Gör så här Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt vatten, öl och vispa till en slät smet. Vispa äggvitan i en ren bunke, vänd sedan ner i mjölsmeten. Värm upp frityroljan till 170°C. Dela grönsakerna i lagom stora bitar. Blanda ner i smeten och ­fritera ett par bitar i taget. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.

Såser

Chilimajonäs 2 röda chilifrukter 1 msk sweet chili 1 dl majonäs salt & peppar Finhacka chili och blanda samman med sweet chili och majonäs.

Koriander & lime en knippe koriander 1 röd chili 1 lime, zest och juice 1 msk soya 1 msk sesamolja Hacka ner chili och koriander. Tvätta och riv av skalet på en lime och pressa ur juice. Blanda samman chili, lime med soya och olja.

Mangosås 1 dl mango chutney 1 dl creme fraiche Blanda samman.

Sweet chili 4 röda och gröna chilifrukter 6 vitlöksklyftor 1 dl honung 4 msk vitvinsvinäger Finhacka chili och vitlök. Värm honungen försiktigt tillsammans med hacket. Slå på vinägern och låt svalna.

klar

Artikellänk är kopierad

kristin johansson och michael krantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro