ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Friad från gruppvåldtäkten i Tensta begär skadestånd

Josefin Svenberg · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013

En av de pojkar som först dömdes, men sedan friades, för den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Tensta begär nu skadestånd för att han satt inlåst i två veckor.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 16-årige pojke har via sin advokat lämnat in en begäran till justitiekanslern, JK, om ”skälig ersättning” för att han satt frihetsberövad i två veckor i mars.

”Själva gripandet var en mycket skrämmande och kränkande upplevelse för NN [16-åringens namn], liksom den närmast tortyrliknande situation det innebar för NN – ett barn – att sitta häktad med fulla restriktioner”, skriver pojkens advokat i sin skadeståndsansökan.

16-åringen var en av de sex tonårspojkar som åtalades misstänkta för gruppvåldtäkt på en 15-årig flicka vid en lägenhetsfest i Tensta i början av mars. Pojkarna dömdes i Solna tingsrätt, men friades i september av Svea hovrätt som menade att flickan inte befann sig i ett hjälplöst tillstånd.

Den friande – och numera lagakraftvunna – domen har väckt starka reaktioner och detta framhålls i 16-åringens skadeståndsansökan, där hans advokat bland annat skriver att pojkarna även efter den frikännande domen utpekats som skyldiga i debatten.

Enligt dokumentet har 16-åringen även fått anonyma hotbrev sedan hans identitet, adress och telefonnummer har publicerats på olika internetsajter.

LÄS MER:

• Femen-protest mot våldtäktsdomen

Moderat om våldtäktsdomen: De borde grävas ner och stenas

Metros expert: Därför tar HD inte upp domen

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro