ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Friade för att våldtäkten inte var "som man tänker sig" – nämndemännen vägrar kommentera

Karl Enn Henricsson · 12 Apr 2018
Uppdaterad 12 Apr 2018
De två nämndemän som valde at fria 26-åringen för våldtäkt, vägrar kommentera ärendet. Arkivbild.

De två nämndemän som valde at fria 26-åringen för våldtäkt, vägrar kommentera ärendet. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT


Mannen friades för våldtäkt trots ett vittne, blodiga lakan och skador på kvinnan. Orsaken var att det inte var “som man tänker sig att en våldtäkt ska vara, enligt Stockholms tingsrätt. Men nämndemännen som friade vägrar kommentera fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har i flera artiklar uppmärksammat att en 26-årig man friades för våldtäkt och misshandel av Stockholms tingsrätt. En av nämndemännen motiverade sitt friande beslut med “det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”.

En annan nämndeman menade att kvinnans ”berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten”.

Metro har under flera dagar försökt att nå de två nämndemännen, en av dem slängde på luren.

Domen har fått massiv kritik. Rättsexpert Sven-Erik Alhem har kallat den ”urusel”, och advokat Elisabeth Massi Fritz, som specialiserat sig på att försvara offer i sexmål, skriver i ett mejl: ” Ytterligare en friande dom som nämndemän kommit fram till. Nämndemän som inte förstår sig på bevisvärdering. En dom som enligt min åsikt kommer ändras om hovrätten får pröva en överklagan”.

Mirja Högström var rättens ordförande i det aktuella målet.

– Jag läste upp exakt det som står i domen för de här två nämndemännen ett flertal gånger för att förvissa mig om att det var så som de ville att det skulle stå i domen, har hon tidigare berättat för Metro.

– Två av nämndemännen ville fria, och jag och en nämndeman ville fälla. Om det är så att två i rätten vill fria och två vill fälla, så ska man enligt svensk rätt fria.

26-åringen, som hela tiden nekat till brott, åtalades för våldtäkt och misshandel.

Åklagaren har för avsikt att överklaga domen, har han berättat för Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro