ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Friade i Fittja-fallet får 610 000 kronor i skadestånd

David Peterson · 29 Mar 2019
Uppdaterad 30 Mar 2019
Kvinnan anmälde att hon gruppvåldtagits i ett trapphus i Fittja.

Kvinnan anmälde att hon gruppvåldtagits i ett trapphus i Fittja. Foto: Polisen


Tre av männen som friades för den uppmärksammade våldtäkten i Fittja beviljas skadestånd på flera hundratusen. Belopp på upp till 220 000 kronor ska betalas ut till männen, enligt ett beslut från Justitiekanslern.

klar

Artikellänk är kopierad

I september 2017 kunde Metro avslöja att tio män misstänktes för en våldtäkt mot en kvinna i ett trapphus i Fittja den 14 augusti 2016. Tre av männen åtalades senare för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt – de nekade och friades av tingsrätten.

Den friande domen mötte massiv kritik.

Får skadestånd

Fallet överklagades först, men togs aldrig upp i hovrätten. Nu har i stället tre av männen som friades fått sina krav på skadestånd beviljade av Justitiekanslern, rapporterar Mitt i. Skadeståndet utgår från frihetsberövande och andra tvångsåtgärder som utfördes medan männen var häktade.

Åklagaren har tidigare skrivit till Justitiekanslern att männen inte borde få någon statlig ersättning eftersom att de själva berättat att de sålt narkotika i utbytte mot sex.

220 000 kronor

Men nu har Justitiekanslern beslutat att två av männen ska få 195 000 kronor och en att en tredje man ska få 220 000 kronor, eftersom han var under 18 år när han frihetsberövades.

Enligt lagen om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder har personer som varit frihetsberövad för ett brott oftast rätt till ersättning om personen inte döms för brottet.

pil
Tidslinje: Fittjafallet

14 augusti 2016: En kvinna i 30-årsåldern anmäler att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja.

Hösten/vintern 2016: Sperma som säkrats på kvinnans kropp analyseras vid NFC, Nationellt forensiskt centrum, och kan matchas mot tre misstänkta gärningsmän – nu 19, 21 och 23 år gamla.

16 juni 2017: De tre männen häktas misstänkta för grov våldtäkt.

Sommaren 2017: Hela tio män misstänks formellt för inblandning i våldtäkten.

10 november 2017: De tre häktade männen åtalas för grov våldtäkt. En 22-årig man och en 29-årig man åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.

19 december 2017: Männen frias av tingsrätten.

Källa:  Tingsrätten, åklagaren

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro