ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Friade i rätten – dömda på nätet"

Maria Forsström · 9 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MEJLKAMPANJ. De två Stureplansprofiler som misstänktes för våldtäkt mot en 19-årig kvinna hängs nu ut på internet och i en mejlkampanj med namn och bild samt utdrag ur domen och förundersökningen. Som rubrik på det dokument som skapats för ändamålet står ”Möt våldtäktsmännen ’Stureplansprofilerna’”. Sedan följer en beskrivning av den nya kroglokal de varit drivande i samt delar av deras sms-konversation från den aktuella natten.Enligt Daniel Westman, IT-rättsexpert på Stockholms universitet, är uthängningen helt klart förtal, då de pekas ut som våldtäktsmän trots att de friades.– Faktum är att det inte spelar någon roll vad som är sant, om man kan konstatera att det varit ej försvarligt att lämna ut uppgifterna. De här männen är inga offentliga personer.Och det är inte bara den som ursprungligen tagit fram och lagt ut uppgifterna som kan dömas, också alla som hjälper till att sprida dem vidare begår brott.– Men förtalsbrott är inget polis eller åklagare automatiskt plockar upp, de som känner sig förtalade måste anmäla att de vill ha det utrett, säger Daniel Westman.Metro har sökt de två männen och deras advokater utan framgång.

19-åriga kvinnan: Jag är inte rädd för dem

STÖD. Den 19-åriga kvinnan har själv blivit uthängd på internet, anonyma människor har skrivit nedsättande saker och att hon ljuger, men det lugnade sig efter domen.– Där kunde ju folk läsa svart på vitt vad som hänt. Det finns säkert de som tycker illa om mig för att de tycker att jag förstört för killarna, men jag tror faktiskt att fler tycker illa om dem.Den 15 maj ska 19-åringen börja jobba igen och är lite kluven inför det. Å ena sidan är hon rädd att det ska bli jobbigt eftersom hon har svårt att sova och fortfarande blir jätteledsen ibland, å andra sidan tycker hon att det ska bli skönt att komma tillbaka till vardagen.– Jag har fått fantastiskt stöd, både av kompisar och familj och att folk som inte ens känner mig skriver och säger att de håller på mig och vill att jag ska överklaga. Jag hade inte klarat det här utan alla dem.Hon ser inte fram emot att springa på de två anklagade männen igen när hon går ut:– Jag är inte rädd för dem. De kan inte göra så mycket mer mot mig än de redan har gjort. Det känns mer som att jag vill visa att de inte äger Stureplan.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro