ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Friades för Fittjavåldtäkt – nu läggs misstanke om vapenbrott ner

Karl Enn Henricsson · 19 Jan 2018
Uppdaterad 19 Jan 2018
21-åringen friades helt för grov våldtäkt i Fittjafallet, och nu läggs förundersökningen om grovt vapenbrott ner mot honom.

21-åringen friades helt för grov våldtäkt i Fittjafallet, och nu läggs förundersökningen om grovt vapenbrott ner mot honom. Foto: TT


21-åringen friades i tingsrätten för grov våldtäkt i det uppmärksammade Fittjafallet. Han var även misstänkt för grovt vapenbrott, men nu har åklagaren lagt ner den förundersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 14 augusti 2016 anmälde en kvinnan att hon gruppvåldtagits av ett tiotal personer i en trappuppgång i Fittja, vilket Metro kunde berätta om redan i september.I slutet av 2016 kunde sperma som säkrats på kvinnans kläder matchas mot tre misstänkta gärningsmän, bland annat en nu 21-årig man. Männen greps i mitten av juni förra året misstänkta för grov våldtäkt. Orsaken till att det förflöt ett drygt halvår var resursbrist hos polisen, enligt åklagare Markus Hannkio.

Men 21-åringen greps redan i mars förra året misstänkt för grovt vapenbrott och två fall av narkotikabrott. Han satt under en tid häktad, men försattes på fri fot i början av april. Orsaken var långa handläggningstider vid NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Jag beslöt att häva häktningen för det skulle ta tid med vapenundersökningen vid NFC. Det blir så ibland när man inser att man kommer få vänta på NFC. Det är inte proportionerligt att ha folk häktade då, sa åklagare Björn Ankarling, som leder förundersökningen om det grova vapenbrottet, till Metro.

– I praktiken blir det så att man släpper ut folk för att det tar för lång tid vid NFC.

Nu har åklagaren fått svar från NFC.

– Jag har fått svar på analysen vad gällde fingeravtryck. Det gav ingenting. Det fanns inget från honom som kunde knyta honom till vapen eller narkotika, säger Björn Ankarling.

Under torsdagen lade han ned förundersökningen mot 21-åringen. ”Även om mycket talar för att den misstänkte varit inblandad i den aktuella brottsligheten kan det, mot hans nekande och i brist på teknisk bevisning som binder honom till föremålen, inte styrkas”, går att läsa i beslutet.

– Han nekade till gärningarna, det är nu nedlagt och jag är inte det minsta förvånad över att det är nedlagt. Jag anser att det ligger i linje med min förväntning att han kommer att begära skadestånd, säger advokat Slobodan Jovicic.

Men brottsmisstankarna om grovt vapenbrott riktas fortfarande mot en annan person i samma ärende. Den personen ska inte vara någon av de män som åtalades i Fittjafallet, enligt åklagare Björn Ankarling.

Förutom de tre männen som åtalades för grov våldtäkt i Fittja, åtalades två män för medhjälp till grov våldtäkt. Alla fem friades helt av tingsrätten.

Åklagare Markus Hankkio har dock överklagat domen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro