ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frias från våldtäkt – kvinnan var inte tillräckligt hjälplös

Evelina Olsson · 18 Apr 2012
Uppdaterad 18 Apr 2012

Hovrätten friar en 20-årig man från misstankarna om våldtäkt då kvinnan inte var tillräckligt omtöcknad för att klassas som hjälplös.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen frias därmed från Helsingborgs tingsrätts utdömda straff på 10 månaders fängelse. 

Händelsen inträffade på en efterfest i kvinnans bostad i nordvästra Skåne där hon, hennes väninna och två unga män befann sig. 

Den unga kvinnan hade under kvällen druckit sig ”salongsberusad” på två drinkar och en öl och bestämde sig nu för att gå in till sitt sovrum för att sova. 

Där ska hon enligt åklagaren därefter ha utsatts för en sexuell handling jämförlig med våldtäkt. 

Enligt kvinnan handlade det om ett snabbt förlopp och hon ska inte ha hunnit reagera då hon var nyvaken och inte förstod vad den 20-årige mannen sysslade med. 

Tidigare under kvällen ska hon dock ha avvisat mannens närmanden vid ett flertal tillfällen.  

Åklagaren hävdade att kvinnan befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd på grund av sömn. Men hovrätten har en annan uppfattning och stöder sig på en dom från Svea hovrätt där en sömndrucken kvinna inte klassades som hjälplös.  

”Åtalet ska därför ogillas även om N.N:s handlande har varit ägnat att kränka kvinnans sexuella integritet”, skriver hovrätten i sin dom. 

ANALYS: KRAVEN ÄR HÖGT SATTA

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro