ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Friberg: Jag vill lyfta fler troféer innan jag slutar

Erik Glanell · 20 Sep 2017
Uppdaterad 20 Sep 2017
Adam "friberg" Friberg bär in bucklan under invigningen av Dreamhack masters i Malmö tidigare i år.

Adam "friberg" Friberg bär in bucklan under invigningen av Dreamhack masters i Malmö tidigare i år. Foto: Adela Sznajder/Dreamhack


Adam "friberg" Friberg om flytten till staterna och skillnaden mellan amerikanska lagen och de europeiska.

klar

Artikellänk är kopierad

MISSA INTE: Alla avsnitt av Esport-tv med Emil ”HeatoN” Christensen här

Hela sin proffskarriär har han tillbringat i den legendariska svenska Counter strike-laget Ninjas in Pyjamas. När Adam ”friberg” Friberg nådde slutet på den framgångsrika, men bitvis turbulenta, tiden var det med lite tvivel i kroppen. Kanske var det här slutet på spelarkarriären? Kanske var det dags att som så många andra innan honom ta en annan roll inom esporten?

Han testade att byta matchtröjan mot en skjorta och tog plats i panelen under ESL One i Köln.

Men det kliade lite för mycket i avtryckarfingret.

– Jag vill veta hur duktig jag kan vara i en annan miljö, samt att jag fortfarande är ung och har många år kvar att spela innan jag behöver lägga musen på hyllan. De andra jobben kan vänta. Jag vill lyfta fler troféer innan jag slutar, säger Adam ”friberg” Friberg.

När erbjudandet första gången kom från Optic var det inget som övertygade den svenska stjärnan att ta steget över Atlanten. När frågan kom en andra gång hade erbjudandet en lockande twist.

– Jag var tveksam om jag ville flytta till USA först, men till slut så fick Oscar [”mixwell” Cañellas] sätta ihop ett Europeiskt lag för Optic i stället, då två av deras spelare blev uppköpta av ett annat lag. När jag fick förfrågan om att spela med dessa spelare var det ett snabbt ja från mig.

pil
Det här är Optic

Adam ”friberg” Friberg, SverigeAleksi ”allu” Jalli, FinlandOscar ”mixwell” Cañellas, SpanienEmil ”Magisk” Reif, DanmarkKevin ”HS” Tarn, Estland

Optic är med sin nya uppställning snavande nära ett ”superlag” med sina fyra erfarna, stadiga pelare och supertalangen Kevin ”HS” Tarn. Samtidigt poängterar Friberg att det krävs hårt slit för att bli sammansvetsade.

– Jag tycker vi har väldigt stor talang rent individuellt. Vi har dock mycket jobb framför oss innan vi kan mäta oss med de bästa lagen. Vi bygger allt från grunden eftersom att vi är fem spelare från fem olika lag, säger han och fyller i att de ändå hoppas kunna placera sig högt i turneringar redan i höst.

Optic, med sin europeiska femma, kommer alltså spela i de amerikanska ligorna. Med sin erfarenhet från den europeiska scenen tycker sig Adam ”friberg” Friberg kunna se en stor skillnad i hur lagen tar sig an spelet.

– Det känns som att europeiska lagen generellt tränar mer och på ett bättre sätt än vad de amerikanska lagen gör. Europeiska lag tränar för att bli bättre som lag och inte för att vinna träningsmatcher. Även kommunikationen märker jag skillnad på, vad som är viktigt att säga och vad som inte är det, säger Adam ”friberg” Friberg.

Det nya laget fick en lite trubbig start när de inte fick delta i Dreamhack masters i Malmö. Ett besked som var väntat enligt Friberg. Däremot hade de hoppats på att få behålla sin plats i Eleague premiere. Trots bakslagen menar stjärnan i efterhand att det troligtvis var bra för laget att inte stressa i väg på något och i stället kunna koncentrera sig på tävlingar längre fram.

– Våra mål är att kvala in till ESL Pro League finalerna och försöka att åka till diverse event i höst och placera oss bra. Om vi kan lyfta en buckla vore det en bonus men just nu är vi i ett såpass tidigt skede att vi mest vill få laget och lagspelet att fungera, avslutar Adam ”friberg” Friberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro