ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frida, 20, blev fotad under kjolen – nu överklagas domen till HD

Viviana Canoilas · 8 Jun 2016
Uppdaterad 8 Jun 2016
Frida Lindberg blev smygfotad under kjolen av en man som friades i rätten. Nu överklagas domen till Högsta domstolen.

Frida Lindberg blev smygfotad under kjolen av en man som friades i rätten. Nu överklagas domen till Högsta domstolen. Foto: TT/Henrik Montgomery/PRIVAT


En man fotade Frida Lindberg, 20, under kjolen. Tings- och hovrätten friade mannen för att hon märkt av handlingen först efteråt. Nu överklagas domen till Högsta domstolen. "Jag kan fortfarande bli kränkt när jag tänker på händelsen" säger Frida Lindberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen inträffade i oktober förra året när rulltrappan i Östermalms tunnelbanestation stannade upp. Under tiden Frida Lindberg gick uppför rulltrappan förde en man in en mobiltelefonkamera under 20-åringens kjol och började fotografera hennes underliv. Något som flera medier tidigare har rapporterat om.  – När vi nästan var uppe upptäckte min kompis att det blixtrade bakom mig och såg att mannen höll på att fota mig under kjolen. Hon konfronterade mannen ock krävde att han skulle ge mobilen, säger Frida Lindberg.

►LÄS MER:  Föreningen Tillsammans: Våldtäktsutsatta hånas och kränks i svenska rättsalar

Mannen ville inte lämna ifrån sig mobilen och började springa ner för rulltrappan. Men ett par män stoppade mannen och gav telefonen till Frida Lindberg.

– Jag fick en chock när jag såg bilderna. Det var hur många som helst och jag började radera dem för att jag ville inte att någon skulle se dem, säger hon. Men kompisen hindrade Frida Lindberg från att radera alla bilder och larmade samtidigt polisen. Mannen greps och åtalades för sexuellt ofredande. Han friades dock av både tings- och hovrätten med motiveringen att Frida Lindbergs sexuella integritet inte hade kränkts. – Rätten menade att det inte hade uppfattats som ofredande eftersom jag hade upptäckt ofredandet först efteråt, säger hon och fortsätter:  – Det är stört och jag tycker inte att det ska handla om tidpunkten. Men nu har riksåklagaren överklagat domen och vill få fallet prövat i Högsta domstolen.

Hedvig Trost, byråchef på åklagarmyndigheten och som jobbar med fallet, menar att det inte ska vara avgörande när man upptäcker ofredandet. – Vi resonerar att smygfilma någon på detta sätt, oavsett om personen märker det eller inte, är sexuellt ofredande, säger hon. 

►LÄS MER:  Advokaten till våldtäktsåtalad: ”Beskriv dina kalsonger”

Hedvig Trost berättar vidare att hon inte har jobbat med ett liknande fall tidigare. – Jag har hört om liknande situationer tidigare, men inte som det här beteendet som mannen hade, säger hon och fortsätter: – En anledning till att vi överklagar är för att vi ska veta hur man ska hantera liknande fall i framtiden. Nu hoppas vi på att Högsta domstolen prövar fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Viviana Canoilas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro