ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fridolin siktar på att bli minister

Peter Lindholm · 10 Jun 2014
Uppdaterad 13 Jun 2014
Metros reporter Peter Lindholm spelar flipper tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Metros reporter Peter Lindholm spelar flipper tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: Urban Brådhe


Miljöpartiet gör ingen hemlighet av att siktet är inställt på minst två ministerposter i höst. Vid en seger över Alliansen ska språkrören Gustav Fridolin bli skolminister och Åsa Romson klimat- och miljöminister.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustav Fridolin arbetar även som lärare, vilket han tror är bra för politikeryrket. – Det ger mig en trygghet och frihet som  jag inte tror att alla mina kollegor har.
Gustav Fridolin arbetar även som lärare, vilket han tror är bra för politikeryrket. – Det ger mig en trygghet och frihet som  jag inte tror att alla mina kollegor har.

– Bildar vi en gemensam regering med Socialdemokraterna så kommer vi att behöva bidra för att göra den skillnad som folk förväntar sig och hoppas på, säger Gustav Fridolin.

Efter valet 2002 blev den då 19 år gamla Gustav Fridolin den yngste riksdagsledamoten någonsin. I dag är 31-åringen en veteran som arbetat med politik i över hälften av sitt liv. Han är näst yngst av partitopparna (Centerpartiets Annie Lööf är två månader yngre) och han är också den ende som har ett eget flipperspel på riksdagskansliet.

– Du vet hur det är när man flyttar ihop. Det finns saker som man får ha kvar och det finns vissa saker man inte får ha kvar, lyder förklaringen.

Du lovade en gång din morfar att du skulle förändra politiken och att den inte skulle förändra dig. Har du lyckats med det?

– Jag tror att morfar skulle varit rätt nöjd. Jag är väldigt glad för att jag bestämde mig för att inte sitta kvar i riksdagen, som jag halkade in i väldigt ung ålder, utan skaffade mig ett jobb som lärare och en yrkesidentitet som jag trivs med. Det innebär också att jag kan ta mig an det politiska uppdraget med en mycket större trygghet. Det jag gör är jätteviktigt, men det är inte viktigt för mig som människa. Om jag inte orkar längre, så vet jag precis vad jag ska istället och var jag trivs. Det ger mig en trygghet och en frihet som jag inte tror att alla mina kollegor har.

Men du är väl ändå politiker i första hand nu.

– Det är klart att jag ägnar mer timmar åt det här förtroendeuppdraget, men jag har möjlighet att se på politiken som just det, ett förtroendeuppdrag, som jag bär under en tid av mitt liv.

Folkhögskolan du arbetar på drivs av Equmeniakyrkan. Är du själv medlem där?

– Nej, jag är medlem i Svenska kyrkan.

Har du en stor gudstro?

– Ja, det har jag.

Hur påverkar det ditt sätt att leva?

– Det är en trygghet. Och så tycker min dotter att det är kul att gå i kyrkan för hon tycker det är roligt att se vuxna som sjunger.

Det är inget problem för dig att din arbetsgivare, Equmeniakyrkan, inte har samma syn på homosexualitet som Miljöpartiet.

– Det hänger lika många regnbågsflaggor på skolan som det gör på väggarna i Miljöpartiet. Men det är möjligt att Equmeniakyrkan har någon princip...

Församlingarna har rätt att avstå från att upplåta sina lokaler till samkönade vigslar och pastorerna kan vägra att förrätta sådana.

– Jag tycker att alla som har vigselrätt i Sverige ska viga dem som älskar varandra, oavsett kön. Det är viktigt för mig att de som får ett myndighetsuppdrag – och när det gäller vigselrätt är det ett myndighetsuppdrag – inte ska få diskriminera. Inte skolarbetsgivare heller. Jag tror att jag delar den åsikten med flera av mina kollegor. Både för dem som är med i den församlingen och de som inte är det.

Miljöpartiet har under de två senaste valen valt att ställa sig på vänsterkanten. Om Fredrik Reinfeldt skulle sträcka ut en hand, för att rädda sitt jobb i höst, skulle du ta emot den?

– Nej, vi har haft åtta år av Alliansregering och de åren har inneburit att klimatpolitiken har prioriterats ned och skolan har fått allt sämre förutsättningar. De har faktiskt struntat i de frågorna. Och det är inte en regering som vi kan se en fortsättning på. Vår uppgift i politiken är att fatta beslut som också är bra när våra barn blir stora.

Hur funkar personkemin mellan dig och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven? Och partikemin?

– Den funkar bra, vi har rätt roligt när vi ses. Vi har också ett väldigt stort gemensamt intresse i hur vi kan skapa jobb genom att göra de klimatinvesteringar som behövs. Bildar vi en gemensam regering med socialdemokraterna så kommer vi att behöva bidra med det som handlar om miljö, skol- och jämställdhetspolitik för att kunna göra den skillnad som folk förväntar sig och hoppas på.

Du har tidigare talat om Socialdemokraternas maktarrogans. Har den upphört nu?

– Jag tror att Socialdemokraterna mått bra av att vara i opposition. Tyvärr känns det som mycket av det som blev socialdemokratins problem, att man blev mer intresserad av att styra än att faktiskt göra någonting och möta de utmaningar vi stod inför, på något sätt gått i arv till Alliansen. 

Hur kompletterar du och Åsa Romson, Miljöpartiets andra språkrör, varandra?

– Jag är väldigt stolt över att få jobba med Sveriges största disputerade partiledare sedan Bertil Ohlin (Folkpartiets ledare 1944-1967). Jag tror det behövs fler av många typer i politiken. Fler som drivit företag, fler som haft ett vanligt jobb, men också fler som har en tung akademisk utbildning. Det är mycket vanligare i politiken i flera andra länder än vad det är i Sverige. Jag är stolt över att Åsa har den erfarenheten hon fått genom sin doktorsexamen i miljörätt. Där smäller inte min högskolepoäng så högt. Hon är en också stockholmstjej, medan jag är en lantis på många sätt.

Du och rapparen Timbuktu (Jason Diakité) lär snackas vid emellanåt. Ringer han och rappar som i låten "Ett brev" som riktades till dåvarande statsministern Göran Persson (S)?

– Nej, haha. Men han tycker att jag borde rappa. Jag tror det beror på att han tycker att jag uttrycker mig alldeles för långt, och att det vore bra med lite kortare taktfasta meningar ibland. Nä, vi snackar om livet, kärlek och politiken.

Kan man kalla honom för en inofficiell rådgivare?

– Nej, vi är vänner och det är mycket finare än att vara rådgivare. Vår relation är guld värd. Han har ingen officiell roll för Miljöpartiet och vill inte heller ha det. Men han har suttit i en arbetsgrupp mot rasism för Miljöpartiet och gjort ett jättebra jobb.

Valet 2010 gick Miljöpartiet från att vara Sverige sjunde parti till det tredje största. Med storleken växer ansvaret, men på sistone känns det som om ni fokuserar mer på jobb och skolor än miljö.

– Jag är förvånad över att vi inte pratar mer klimatpolitik i Sverige. Men jag tycker att vi gör det. Det är den största ödesfrågan historiskt. Vi är kanske den första generationen i mänsklighetens historia som vet vad den där avgörande frågan blir som våra barn kommer att ställa till oss om klimatet: ”Vad gjorde ni?” Vad gjorde ni för att vi skulle få växa upp i en trygg värld. Och det är den frågan vi grundades ifrån.

– Det är samma perspektiv man ska ha med sig när man jobbar till exempel med jobben och skolan. Alla beslut vi fattar nu påverkar sedan.

Ja, det tar lång tid att vända skutan, som utbildningsminister Jan Björklund (FP) brukar säga.

– Ja, fast tittar man på de skolsystem som lyckats vända har ju det gått betydligt snabbare än tiden som Jan Björklund suttit som minister. Han är den som varit ansvarig för skolan längst i modern svensk historia. Och under den tiden har lärare fått ägna mer tid åt att fylla i papper, samtidigt som tusentals medarbetare skurits bort från skolan. Då blir det mindre tid över för eleverna. Och det är förklaringen till att problemen blivit värre sedan Jan Björklund tillträdde.

Har inte Björklund hämtat många av sina idéer från förslag från Lärarnas riksförbund, som det här med lärarlegitimation?

– Båda lärarfacken pekar på att det blivit mer pappersarbete samtidigt som skolan varit utsatt för nedskärningar. Och sedan 2006 har var fjärde lärare lämnat yrket av andra skäl än pensionen. Ska vi få en bra skola måste vi ha en skola där många vill jobba. Det kan också vara de som har jobbat i 15 år, drivit företag, varit ingenjör eller journalist och som vill gå in i skolan med de erfarenheterna. I dag står vi istället med tomma platser på lärarutbildningen.

Har det inte vänt där? Det är fler som söker dit nu.

– Nej, när Jan Björklund säger det så undrar jag om man inte skulle be Pisa-sekretariatet göra en undersökning av mattekunskaperna på utbildningsdepartements ledning. Det vi ser är fler sökande till alla utbildningar, därför att vi har fler som är ungdomsarbetslösa. Då måste man av krav från arbetsförmedlingen och andra söka utbildningar. Men vi har inte fler behöriga sökande. Vi har inte fler som kan börja utbildningen. Det går lika få på utbildningen i dag som det gjorde förra året. Vi har tomma platser.

– Det vi behöver göra är att höja lärarlönerna, så att fler faktiskt vill jobba i skolan.  Vi är än så länge det enda parti som säger att vi måste lägga in statliga pengar för att kunna höja lönerna. Vi är beredda att backa skattesänkningar för att klara det.

Tidigare miljöpartister har bildat ett eget litet parti, Gröna partiet, för att de anser att Miljöpartiet blivit ”för mainstream och gått allt för långt i sina pragmatiska ambitioner till framgång”.

– Det är jättebra om det finns flera gröna partier, men den linjen som vi har valt – och som ligger bakom att vi har fler medlemmar än någonsin – ligger faktiskt i att vi ska samlas om en politik för klimatet, skolan, jobben och jämställdheten. Det är inte så många partier som brottas med att man blir fler hela tiden.

Nej, men hur många partier tål Sverige? Du gratulerar också Feministiskt initiativ för framgångarna

– Det är väljarna som avgör hur många partier vi tål. Jag ser väl några i riksdagen som jag kanske inte tycker gör så många knop. Men det är väljarna som avgör om de behöver vara kvar eller inte, inte jag.

I opinionsundersökningarna turas Miljöpartiet och Sverigedemokraterna om att vara det tredje största partiet.

– Vi tror det är viktigt är vi är tredje största parti. Om Sverigedemokraterna lyckas med sitt mål att ta den positionen så riskerar det också att de sätter agendan för debatten. Att deras frågor och problembeskrivning av att människor som flyr krig och förföljelse är ett problem för att de kommer hit. 

– Jag tror att de allra flesta i Sverige inte vill ha en politik där du kan vinna på att slå på någon som ligger. Under EU-valrörelsen gick Sverigedemokraterna verkligen över en gräns. Vi har inget emot hårda debatter eller hårda valrörelser, men har man hårda budskap får man banne mig rikta dem mot sina politiska motståndare, inte mot dem som inte kan försvara sig.

Du har, ensam eller tillsammans med andra, lämnat in 397 motioner i riksdagen.

– Oj!

Står du för alla fortfarande som du skrev som ung riksdagsman?

– Ähum, en del skrev jag ju för tolv år sedan. Du får testa mig, men det mesta bör jag väl stå för fortfarande.

Nolltaxa i lokaltrafiken.

– Ja, men det tycker jag att man ska bestämma lokalt. Frågan är också om inte den motionen var att man skulle ha större möjlighet att bestämma det lokalt också. Vi vill ju lägga mer pengar på kollektivtrafiken och får man billigare kollektivtrafikresor är det jättebra.

Förbjuda reklam i det offentliga rummet.

– Äh, inte förbjuda reklam helt. Själva grunden i den där motionen var att jag ville provocera igång en debatt. Det är alldeles för mycket reklam överallt och det är alldeles för mycket reklam som vi faktiskt inte ber om. Dessutom är det väldigt mycket av den som är sexistisk och som skapar sjuka skönhetsideal. Som farsa till en tjej tänker jag en hel del på det.

Bestämma själv vilka helgdagar man vill ha.

– Ja, jag tycker nog att man ska större makt och bestämma själv vilka helgdagar man vill ha. Och så är det ju i flera branschers avtal i dag, att du kan välja och ta ut andra dagar än dem som ligger i kalendern. Det är väldigt bra i flera branscher, att inte alla är lediga på alla röda dagar. Det skulle bli väldigt dåligt i vården då till exempel.

Sänkt rösträttsålder?

– Visst, det går där man redan har sådan rösträtt, som Norge och vissa delstater i Tyskland. Det gör att politiker tvingas lyssna mer på unga och får dem mer synliga i politiken. I ett läge där vi ser att unga anser att klimatpolitiken, jämställdheten, skolan och sådant är väldigt viktigt, men som det aldrig finns pengar till när det ska fördelas, då tror jag det vore bra om fler unga kunde vara med och bestämma i politiken.

Du själv höll ett anförande redan som 12-åring på Miljöpartiets kongress. Kände du att du blev tagen på allvar?

– Ja, absolut. Miljöpartiet är ju häftigt på det sättet. Det ena är att man inte får sitta som politiker för länge, det finns tydliga regler. Det innebär att de allra flesta har väldigt olika erfarenheter från alla möjliga delar av världen, från alla möjliga arbetsliv, alla möjliga familjer, men man är rookie på politik. Och då finns det också en respekt att lyssna på varandra.

Har stort förtroende bland unga

De unga väljarna har lika stort för troende för Gustav Fridolin som för statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Men eftersom fler är mer negativt inställda till Moderaternas partiledare är det Fridolin som hamnar efter Stefan Löfven (S) i förtroendebarometern.

– Jag ligger tvåa! Ganska bra, va? kommenterar Gustav Fridolin.

Miljöpartiets andra språkrör, Åsa Romson, har däremot inte fått samma genomslag, men hon klår partiledarna från Alliansens småpartier och Sverigedemokraterna.

– Man ska aldrig tro att man vinner en människas förtroende med en klatschig formulering i Rapport, utan förtroende vinner man ju i ett möte. Det är därför vi ägnat mycket tid åt att träffa människor direkt.

Samhällsfrågan som Miljöpartiets väljare anser är viktigast just nu är inte oväntat miljö- och klimatfrågan. 84 procent sätter den i topp, jämfört med 45 procent av övriga väljargrupper. Jämställdhet är den näst viktigaste frågan. 

12 procent av unga väljare i åldern 18-34 år skulle rösta på Miljöpartiet om det var val i dag.

28 procent har ganska eller mycket stort förtroende för Gustav Fridolin. Bara Stefan Löfven (S) är mer förtroendeingivande.

83 procent är mycket eller någorlunda insatta i Miljöpartiets kärnfrågor. Bara Sverigedemokraternas frågor är mer kända.

Eleverna röstade om Fridolin var en bra lärare

Gustav Fridolin är inte bara politiker. Han är utbildad folkhögskollärare med en fil kand i Mellanösternkunskap i botten.

Miljöpartiets delade ledarskap ger honom möjlighet att också praktisera sitt yrke några timmar i veckan.

Han undervisar i historia och samhällskunskap på Lidingö folkhögskola, som trots namnet är en del av Bromma folkhögskola men ligger på Kungsholmen i Stockholm. 

– Jag har en kurs som heter praktisk demokrati. Den går ut på att alla deltagarna innan läsårets slut ska ha gjort någon samhällsförändring. Man ska alltså på något sätt ha varit med och förändra. Det kan vara allt från vilka varor som handlarna kring skolan köper in till att skriva en insändare. 

– Det är upp till eleverna själva, men de ska vara med och påverka och lära sig att man faktiskt kan ändra på saker.

Metro bestämmer sig för att bedriva praktisk demokrati på ett annat sätt och ber därför Gustav Fridolin att lämna klassrummet. När han gjort det ber vi eleverna som tycker att han är en bra lärare att räcka upp en hand.

Ingen tvekar. Alla gör det.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro