ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frihandelssamtal bröt samman

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den svenske näringsministern hävdar att det riskerar att drabba hela världsekonomin och därmed också Sverige.

Ministrar från EU, USA, Japan, Indien, Brasilien och Australien sammanträdde på måndagen i Genève i ett sista försök att rädda Doha-rundan som pågått i snart fem år.

Inför mötet gjorde Pascal Lamy, ordförande i WTO, klart att det krävdes ett genombrott för att rädda samtalsrundan.

Sammanbrottet gör framtiden oviss för den globala frihandeln. Den indiske handelsministern Kamal Nath säger att de rika länderna måste korrigera obalansen i den globala handeln. -Jag är besviken över att utvecklingsdimensionen i denna runda nonchalerades. Visst är det viktigt att slutföra rundan, men innehållet är ännu viktigare, säger han till journalister i Genève. Fördröjd utveckling Den indiske ministern anklagade de rika länderna för att trampa på de fattiga nationernas intressen. Han får medhåll av Svenskt Näringsliv. -Många u-länders utveckling fördröjs av det här. Det är de som hade behövt kunna konkurrera på lika villkor. Och vi har hindrat det, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. U-ländernas utveckling riskerar att fördröjas utan ett avtal, vilket påverkar svenska bolag. -Att länder som exempelvis Indien utvecklas långsammare betyder i sin tur att det blir mindre affärer för svenska företag, säger Stefan Fölster. Sammanbrottet kan även få konsekvenser för svenska konsumenters plånböcker om importpriserna slutar falla. -Saker blir inte dyrare, men de blir inte billigare i den utsträckning de hade kunnat bli, säger Stefan Fölster. Thomas Östros tror inte på några omedelbara prishöjningar. -Men skulle det här vara första steget mot ytterligare protektionism i världen kan det hända. Det har vi sett tidigare inom EU med textilkvoter och skotullar som varit väldigt oroväckande för svenska konsumenter, säger Östros. Tungt ansvar på USA Tidigare har EU kritiserats för att inte vilja göra några eftergifter. Nu var USA den part som fick hårdast kritik för en nitisk ovilja till kompromiss. -USA är det land som den här gången motsatt sig förändringar. Ansvaret ligger därför väldigt tungt på USA. Den amerikanska kongressen och presidenten måste öppna upp för att göra eftergifter, säger Thomas Östros. Stefan Fölster tycker EU är boven i dramat. -EU är mer protektionistiskt i de här sammanhangen än USA, i synnerhet när det gäller jordbrukspolitiken, säger Fölster. Båda målar upp en mörk framtidsbild. -Jag är pessimist på kort sikt. En del europeiska politiker driver på en anti-frihandelspropaganda. Man får känslan av att frihandeln inte är så viktig, säger Fölster. -Just nu ser det mycket, mycket mörkt ut. Men jag vill inte helt utesluta att det går att ta upp förhandlingarna igen, säger Östros.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro