ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frihet är så mycket mer än en tom sökruta

metro · 11 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Rasmus Fleischer – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Teknik associeras med frihet. Ju nyare prylar, desto större frihet får varje individ att på helt eget bevåg välja och vraka i världen. Större bilar, snabbare bredband, ­nyare Iphone. Efter att bara ha skrivit tre meningar i krönikan märker jag till min egen fasa att jag låter som den mest slentrianmässiga typen av konsumtionskritiker. En sådan vars krönika helt förutsägbart kommer att landa i ljumma fraser om att vi borde ”stanna upp en stund” och ”tänka på vad som verkligen betyder något i livet”, eller liknande. Skrattretande!

Även jag tror ju att teknik kan skapa större frihet. Jag köper bara inte den trötta idén om att ”cyber­space” och ”köttvärlden” skulle stå i motsats till varandra. (Orden var rätt fräscha när science fiction-författaren William Gibson introducerade dem. Men det var på 1980-talet.) Än mindre köper jag den gravt förenklade idén om att teknik står för hastighet och smidighet, i motsats till den fysiska närvarons långsamhet.

Teknik befriar männ­iskor, men inte från en trög värld av kött och blod, utan från annan teknik. Anledningen till att videokrater som Silvio Berlusconi och Mahmoud Ahmadinejad är livrädda för fri internetkommunikation är inte att Twitter eller The Pirate Bay i sig skulle representera höjden av mänsklig frihet, utan för att de konkurrerar med televisionen.Videokraterna håller sina länder – Italien respektive Iran – i järngrepp, just genom att ständigt vara synliga i folks vardagsrum. Om folk i stället väljer att maratontitta på några säsonger av en nedladdad teveserie, glider mycket av makten ur presidentens händer. Man kan då säga att ny teknik bidrar till en större frihet. Men friheten ligger inte i envars möjlighet att själv välja och vraka bland teveserier. Friheten finns att människors fysiska samvaro äntligen kan kretsa kring annat än presidentens ansikte i teverutan.

Hallelujakörer sjunger nu att Spotify i mobilen skulle vara höjden av musikalisk frihet. Löjligast är inte tilltron till ett enda företag som får oinskränkt makt över vilken musik som blir tillgänglig, inte heller att friheten förutsätter att man ständigt köper nya prylar. Nej, löjligast är tron på att höjden av frihet skulle symboliseras av en tom sökruta där varje individ är fri att skriva vad som helst. Ingen kan ju på förhand känna till all tillgänglig musik.

Hur vet vi vad vi vill lyssna på? Genom att förlita sig på andra. På nära vänner, eller på det skivbolag med störst reklambudget. Så mycket för den totala friheten som den nyaste tekniken skulle ge oss.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro