ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frihet på vita duken

Emma Björkman · 8 Nov 2013
Uppdaterad 10 Nov 2013
Git Scheynius ser resurserna som festivalens största utmaning. – Vi visar inte senaste ”Bond”-filmen som är en säker kassako utan ger oss ut på okänt vatten och då vet man inte hur responsen blir, säger hon.

Git Scheynius ser resurserna som festivalens största utmaning. – Vi visar inte senaste ”Bond”-filmen som är en säker kassako utan ger oss ut på okänt vatten och då vet man inte hur responsen blir, säger hon.


Stockholms 24:e filmfestival är i full gång. Wkd träffade festivalchefen Git Scheynius för ett snack om årets festival, varför en helg är vigd åt HBTQ-film och hur jämställt filmprogrammet är.

klar

Artikellänk är kopierad

Berätta om årets tema frihet. – Vi vill gärna använda Stockholms filmfestival till att lyfta regissörer men även konstnärer och författare som riskerar sina liv för att påtala förtryck. Vi har en sektion med frihetsfilmer som på olika sätt behandlar problem med yttrandefrihet och censur. Vår jurymedlem Ai Weiwei, en av världens mest inflytelserika konstnärer, har skickat en  stol som en kommentar på att han inte kan komma själv.I helgen anordnas ”Under the rainbow” då det visas HBTQ-film för hela slanten. Varför gör ni en sådan satsning? – Vi ville uppdatera ämnet och ser det som en del av vårt frihetstema. Filmvärlden har mognat och fler filmer än tidigare produceras där homosexualitet är ett naturligt inslag precis som i vårt samhälle. En film som ”Blå är den varmaste färgen” är en kärleksfilm där det råkar vara två tjejer som är förälskade.Vilka höjdpunkter utanför vita duken vill du lyfta fram? – I kväll har vi en ”indian night”. Vi har världens första Bollywoodfilm i 3D – ”ABCD any body can dance” som vi visar tillsammans med filmpärlor som ”The lunchbox” och ”Monsoon shootout” och sedan är det indisk fest på Vurma tvärsöver gatan. I morgon är det ”horror night” med en hel natt fylld av skräckfilm på Sturebiografen.Hur står det till med jämställdheten i årets filmutbud? – 30 procent av vårt filmutbud består av kvinnliga regissörer. I världen utanför festivalcirkeln är relationen ungefär 90 procent män och 10 procent kvinnor. Det beror på att film är dyrt att producera. Ju dyrare produktioner, desto färre kvinnor är regeln kan man säga då filmvärlden ser ut som samhället i övrigt och kvinnor har mindre makt. Vi kvoterar inte utan varje film är vald för att det är bra projekt. Däremot lägger vi ner mycket tid på att hitta kvinnors projekt eftersom vi tycker att det är intressant med ett kvinnligt perspektiv.Hur ser Stockholms filmfestival ställning bland andra filmfestivaler ut? – Det finns ungefär 2 500 filmfestivaler i världen. Lite beroende på vem du frågar ligger Stockholms filmfestival mellan 20:e och 30: e plats. Det beror på att programmet kvalitetsmässigt ligger på toppnivå och att vi har varit duktiga på att utveckla festivalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro