ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frilansande pensionär och blivande tonårsfarsa

Josefin Michanek · 2 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Sven-Bertil Taube, 72, trivs som ”frilansande pensionär” och har mycket på gång. ”Jag sitter inte direkt i parken och matar duvor.” 

Sven-Bertil Taube, 72, trivs som ”frilansande pensionär” och har mycket på gång. ”Jag sitter inte direkt i parken och matar duvor.”  Foto: Jörgen Appelgren


klar

Artikellänk är kopierad

MÅNGSYSSLARE. Sven-Bertil Taube på Gröna Lund är ett säkert sommartecken. Men den alltid elegant klädde vissångaren är en mångsysslare med många järn i elden. Vid 72 års ålder spelar han bland annat med Håkan Hellström, medverkar i den kommande Arnfilmen och skriver memoarer.

– Det gäller att hålla sig flytande, och jag har ju fortfarande barn att försörja, säger han och ler.

Taube på Gröna Lund är en över 40 år lång sommartradition. Hur länge fortsätter du?

– Jag fick samma fråga av två damer i går men har inget bra svar. Jag kör så länge jag kan och orkar.

Ser du någon värdig efterträdare för framtiden?

– Det är jag inte rätt person att avgöra, men det finns ju många som sjunger Taube.

Du har jobbat en hel del med Håkan Hellström. Vad tycker du om hans moderna Taubetolkningar?

– Det är väldigt roligt att det kommer någon och hittar på nya saker. Håkan är en förtjusande person som älskar det han gör, och det känner publiken.

Har ni fler projekt på gång?

– Ja, våra konserter har gått för fulla hus, så i höst blir det fyra fem nya konserter tillsammans med Göteborgssymfonikerna.

Och till hösten kommer även din memoarbok.

– Ja, jag började jobba med den för många år sedan, men arbetet stannade av då jag blev sjuk och fick fel på ögonen. Jag har numera svårt att se vad jag skriver men har fått hjälp av en så kallad spökskrivare. Vi har tillsammans fortsatt att göra nedslag i minnenas garderob.

Blir det några spännande avslöjanden i boken?

– Det får läsaren avgöra. Men det blir minnen av barndomen, kvinnor, barn, arbete och karriär i en något så när salig blandning. Jag är ju inte direkt purung och det har runnit en del vatten under broarna.

Stämmer ryktet att Frank Sinatra snodde din tjej under en USA-resa?

– Hon var ju inte min tjej direkt, men det var ett lustigt möte. Jag var arton nitton år och befann mig på en spelklubb i Las Vegas. Där fanns en oerhört söt flicka i baren som efter sitt arbetspass slog sig ner vid mitt och min väns bord. Efter att vi suttit och pratat en stund kom Frank Sinatra fram och sa: ”Den här flickan är alldeles för söt för er”.

Hur kontrade du?

– Ja, vad skulle jag säga? Det var bara för henne att följa med, så hon flyttade över till Frank Sinatras bord och vi satt kvar lite snopna.

Kommer du att berätta några hemligheter om din far i boken?

– Nej, jag har inte forskat i hans liv. Jag har haft fullt upp med mitt eget, och det är det som boken handlar om.

Du har fyra barn i olika åldrar. Hur är du själv som pappa?

– Ja, nu blir jag ju tonårsfarsa i augusti, och det håller mig ung. Tidigare jobbade jag jämt och var aldrig hemma, men i dag är jag mer närvarande och det är fint att få uppleva.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro