ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frisk från fetman

Maria Forsström · 27 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Therese Rosquist opererade sin magsäck – gick ner 58 kilo

klar

Artikellänk är kopierad

Therese före operationen
Therese före operationen
”Det har blivit rutin nu, jag tänker inte längre på att jag är opererad. Men allt förändrades tack vare det. Hela min framtid”, säger Therese Rosquist.
”Det har blivit rutin nu, jag tänker inte längre på att jag är opererad. Men allt förändrades tack vare det. Hela min framtid”, säger Therese Rosquist.Foto: Lotta Imberg

FETMA. Therese Rosquist är 17 år, och för mindre än två år sedan opererade hon sin magsäck. Tack vare det är hon i dag 58 kilo lättare och en frisk och aktiv ung kvinna som går i gymnasiet.– Jag tror inte att jag hade gjort det annars. Jag hade inte orkat vare sig psykiskt eller fysiskt, säger hon.

Therese är en av flera som medverkar i TV 3:s nya dokumentärserie ”Vi äter oss till döds”, som har premiär i kväll. Där får man också träffa Jonny, Sveriges tjockaste människa, med ett BMI på över 80. Han svävar alltså i livsfara varje dag. Det gjorde inte Therese, ännu, eftersom hon var så ung. Hennes BMI låg på 40 – över 30 är fetma – men hennes ungdom gjorde att hon ännu inte drabbats av hjärtproblem eller överviktsrelaterad diabetes.– Men jag var väldigt nära.

Landstingssjukhusen har i Stockholm en väntetid på cirka ett år för en förstagångsoperation. I övriga landet kan den vara ännu längre. Mikael Wirén är överläkare och docent på gastrocentrum, kirurgi, vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.– Här opereras runt 80–100 patienter per år, i Stockholm som helhet mellan 500 och 600. Vi håller just på att inventera köproblemen, men det har alltid varit lång väntetid. I första hand är det öppenvårdsenheter som remitterar patienter till gastrocentrum, men även privata mottagningar som inte kunnat åtgärda patienters andra problem på grund av övervikt. I Therese Rosquists fall hade hon varit på Huddinge och gjort fysiska test och tagit blodprov, men hon var för ung för operation, detta då landstingssjukhusen inte vill operera ungdomar under 18 år.

Hon hade dock bestämt sig och lyckades övertala sin familj, så de vände sig till privata Sophiahemmet.– Jag opererade mig en vecka efter sextonårsdagen i maj för snart två år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro