ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Friskare Volvoanställda med sill fem dagar i veckan

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-I dag går en stor del av den fisk som fångas till fiskmjöl. Det är ett väldigt slöseri när många andra arter är utfiskade, säger doktorand Helen Lindqvist på Chalmers livsmedelsvetenskapliga avdelning till TT. Detta tillsammans med att fet fisk innehåller fiskfettsyran omega 3 är en anledning till att hon genomfört denna första och hittills enda studie om hälsoeffekterna av sill. -Vi har mätt blodtryck, kolesterol, triglycerider och även inflammationsmarkörer på blodkärlsväggarna hos försökspersonerna före och efter sexveckorsperioden, säger Lindqvist. Samma försökspersoner fick sedan under en annan sexveckorsperiod äta olika kötträtter för att resultaten skulle kunna jämföras. Goda kolesterolet-Det här är ingen jättestudie vilket gör att man måste ta resultaten med en nypa salt, men framför allt kunde vi se att det goda kolesterolet ökade när man hade ätit sill, säger Lindqvist. Hon har tidigare gjort en pilotstudie med ett mindre antal deltagare som visade samma positiva effekt och anser därför att det styrker fynden.

Andra forskare har tidigare studerat effekten av fiskoljekapslar som anses vara gynnsamma mot hjärt-kärlsjukdomar. -Det intressant att se vad som hände när försökspersonerna åt hela fisken och vi kunde mäta att omega 3-halten i blodet ökade påtagligt. Några negativa effekter av silldieten konstaterades inte. EU-finansiering Några fiskeriintressen ligger inte bakom studien, även om hon har samarbetat med branschen för att få en industriell referens. Kostnaderna har bestritts av pengar från EU via Fiskeriverket och från Västra Götalandsregionen.

Deltagarna är enbart något överviktiga män i åldrarna 35 till 60 år.

Till sin hjälp i matlagningen har Helen Lindqvist haft recept från mästerkocken Leif Mannerström. -Det var alltid nya smaker. Efter försöksperioden har jag drastiskt minskat min köttkonsumtion, säger en av deltagarna, konstruktör Svenning Svenningsson på Volvo Personvagnar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro