ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frisörskolan kostade 80 000 – men utbildningen var inte godkänd

Aron Andersson · 6 Nov 2015
Uppdaterad 6 Nov 2015
Fatima Al Zubeidi

Fatima Al Zubeidi Foto: Privat / Alamy / Montage


Frisörutbildningen har toppbetyg på nätet och är billigare än konkurrenterna. Men skolan är inte godkänd och flera elever känner sig nu lurade.

klar

Artikellänk är kopierad

När Fatima Al Zubeidi, 22, sökte sig till Göteborgs frisörskola hade hon bara läst gott om utbildningen. Dessutom var den billigare än konkurrenterna.

– När man letar efter skola och ser bra recensioner och att den är billigast så väljer man den. Det står inget om att den inte är godkänd, säger hon till Metro.

De timmar som eleverna lagt på skolan kan de inte tillgodoräkna sig om de vill skaffa yrkesbevis, eftersom skolan inte är godkänd av branschorganisationen Frisörföretagarna.

– Det är helt nollat. Vi har gått där i onödan och jobbat ihjäl oss. De har använt sig av gratis arbetskraft, säger Fatima Al Zubeidi. 

►LÄS MER: Kvinna tvingade frisören att klippa henne i åtta timmar

Skolan har dessutom Frisörföretagarnas logotyp i fönstret, men är alltså varken medlem i eller godkänd av branschorganisationen.

– Det är falsk marknadsföring. I det här fallet meddelade vi företaget att de inte kan skylta om att vara medlemmar, säger Staffan Westman, vice vd för Frisörföretagarna.

De höga betygen på studiesajten Studentum är troligtvis också missvisande. Fatima berättar att eleverna uppmanades ge höga betyg redan efter två veckor i skolan.

– Läraren kom och hämtade oss en och en till sitt kontor under lektionstid och säger till oss: ”Kom igen, skriv något riktigt bra, ge oss fem stjärnor”. Efter första veckan har man fått ett gott intryck så alla har skrivit femstjärnigt, men det stämmer inte.

►LÄS MER: Så luras du av företagens kundrecensioner på nätet

​Fatima är inte ensam om att känna sig lurad, det är flera elever som också trott att utbildningen varit godkänd. Men när Metro pratar med skolans ägare, Lennart Andreasson, säger han att han är tydlig med den uppgiften.

– Det är sådant man vet om när man ansöker till skolan, jag säger det. Jag är väldigt, väldig tydlig med det när jag pratar med elever.

Hur kommer det sig att så många elever känner sig lurade?

– Kommer man efter sex månader och säger att man är missnöjd när det är tre månader kvar så undrar jag hur de tänker, om de kanske är missnöjda med sig själva.

Varför har ni Frisörföretagarnas logotyp i fönstret?

– Den har säkert suttit på det här fönstret i många, många år, när jag köpte skolan. Jag har inte ens tänkt på den själv. Men vi tar bort direkt.

Sepideh Bazari, 31, som också gått på skolan tillsammans med Fatima tillbakavisar hans uppgifter.

– Han har absolut aldrig sagt att skolan inte är godkänd när vi sökte. Skulle vi välja skolan då? Jag kan lova att ingen skulle gå där då.

Tillsammans med andra elever har Fatima nu polisanmält skolan och kontaktat både Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden. Men det hjälper inte hennes frisörutbildning.

– Jag får börja om och betala 140 000 kronor för att gå en ny utbildning från början. Det är jättehemskt.

►LÄS MER: Frisörerna jobbar gratis – för att samla pengar till cancersjuka barn

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro